«Των τυράννων εστί το στασιάζειν τα πλήθη»

by

Οπως έχει γράψει ακόμη και ο αφόρητα μονόπλευρος ιστορικός & κριτικός λογοτεχνίας  Γ. Κορδάτος, ο Άγ. Ιωάννης  Βατάτζης  ο λεγόμενος Ελεήμων πολέμησε σκληρά την αδικία στην εποχή του και έγινε πράγματι, έτσι, «έκδικος αδικουμένων» και «ελεήμων».  Συνέτριψε τους μεγαλογαιοκτήμονες και επίσης καθιέρωσε ένα, συνεχίζει, είδος «συγκεντρωτικής δημοκρατίας»(!).  Στάθηκε γενναίος και κατά τον Άγ. Ιωάννη τον Χρυσόστομο,  «ο άρχοντας υπέρ των αρχομένων αποθνήσκει».  Εμείς σήμερα τι βλέπουμε ; Καταλεηλατούνται οι ολίγιστοι ήδη πόροι των φτωχών ανθρώπων, των αδυνάτων, των γερόντων κ.λπ. ώστε να βρεθούν πόροι, για να πληρώσουμε τόκους στους ιδιώτες πιστωτές, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κττ.

Οι πιστωτές αυτοί και οι όποιοι… επαγγελματίες πιστωτές δεν εργάζονται κατά το Γραφικό παράγγελμα, αλλά απλώς μας δάνεισαν χρήματα, όπως κάνουν κατά κανόνα στις ζωές τους. Είναι στην ίδια, άρα, κατηγορία με αυτό που λέμε η «αργόσχολη τάξη»(leisure class), όπως θα έλεγε και ο μεγάλος Αμερικανός κοινωνιολόγος Θορνστάιν Βέμπλεν, είναι τα παράσιτα της κοινωνίας, που την εκβιάζουν, ώστε να αυγατίζουν τα κέρδη τους και να ικανοποιούν την –φύσει- ακόρεστη πλεονεξία τους. Όπως λέει και ο  Μ. Βασίλειος, «ο πλούσιος είναι ή άδικος ή αδίκου υιός». Παραταύτα, έπρεπε να κοπούν ακόμη και τα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώων από τις κύριες & επικουρικές συντάξεις των παππούδων μας, το δικαιούνται. Αν υπάρχει ένσταση για αυτό, έχουμε βασικά μια «επιμονή που μας οδηγεί στην χρεωκοπία», διότι θα θυμώσουν οι …εταίροι και θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ και την ΕΕ και δεν θα μας δανείσουν τίποτε άλλο, διότι δεν μας χρειάζονται πλέον.

Μέσα στα άλλα και ένα θαυμάσιο ανέκδοτο: «Έδρασαν τα άκρα χθες»– εμπνευστής και εκφωνητής του ο Υπουργός που είναι υπεύθυνος για την Αστυνομία και την θηριώδη και εξ αντικειμένου δολοφονικών προθέσεων κατάσταση και συμπεριφορά της, με αντίτιμο ένα ξεροκόμματο και την «άθεσμο ηδονή» μιας εξωφρενικής και χυδαίας κατάχρησης εξουσίας: τα φαινόμενα μας δείχνουν ότι έχει ένα σκοπό ανάλογο της ‘εικονικής εκτέλεσης’ του Ντοστογιέφσκι και άλλων του κύκλου του Πετρασέφσκι.  Στην Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση εκτεινόταν από την πλατεία Αριστοτέλους έως τον Λευκό Πύργο από την μια μεριά και ως την Εγνατία και το Άγαλμα του Βενιζέλου από την άλλη. Ο ελληνικός λαός θα είχε δικαίωμα να επαναστατήσει εναντίον των αρχόντων του, πλην όμως αυτό δεν συνέβη ακόμη. Ένα τεράστιο μέρος του λαού απλώς εκδηλώνει την συσσωρευμένη οργή του εναντίον του όλου συστήματος με διάφορες ενέργειες που δεν είναι επαναστατικές, αλλά θα μπορούσαμε κάλλιστα να τις ονομάσουμε στασιαστικές. Και «των τυράννων εστί το στασιάζειν τα πλήθη», κατά τον Μέγα Φώτιο προς το νέο του πνευματικό τέκνο τον βασιλέα Μιχαήλ της Βουλγαρίας. Των τυράννων, δηλαδή αυτών που δεν ασκούν την εξουσία προς χάριν του κοινού καλού των πολιτών, των υπηκόων, αλλά χάριν του ατόμου τους. «Ίδιον [σ.σ.: της καλής] αρχής το ελεείν», έλεγε και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Τώρα τουλάχιστον ελπίζω ότι γίνεται καλύτερα κατανοητό το πλαίσιο της κατάργησης των ασύλων και δη του ακαδημαϊκού και των ετών τεχνητής –και δια μέσου των καθημερινών και στρατηγικών αστυνομικών μεθόδων- σπίλωσής του: να μην έχει κανείς πουθενά να κρυφτεί. Άλλωστε, τα άσυλα των εκκλησιών και του Όρους, όπως είδαμε πρόσφατα, παραβιάζονται άνετα από τα πολυαγαπημένα μας ενδοεκκλησιαστικώς εντεταλμένα όργανα της τάξεως και της ευταξίας…

Βρισκόμαστε πράγματι σε μια θέση όπου κάποιος με ένα καρότο μας ωθεί προς τον γκρεμό.    Είμαστε ένα βήμα μακριά πλέον, με ανεργία που έχει υπερβεί εδώ και τρεις μήνες επισήμως το 1000000 ανθρώπους(20,9%) και  με ένα αυξητικό ρυθμό που θα έπρεπε να έχει ξυπνήσει και τους …σε χειμερία νάρκη ευρισκομένους. Η παραγωγή της χώρας ρημάζει και είναι απορίας άξιον ποιο κλάσμα του ΑΕΠ θα έχει μείνει, ώστε πιθανώς να βρεθεί το Δημόσιο Χρέος στο 120 ή 132 % του το …2020.  Ακόμη η Μέρκελ και ο Σόιμπλε και οι παρασκηνιακοί τους συνοδοιπόροι δεν έχουν «χορτάσει θυσίες ανθρώπων». Επαναλαμβάνουν σαν νεκροζώντανοι την ίδια συνταγή, το ίδιο εκτελεστικό απόσπασμα.  Όσοι ψήφισαν δε κατά της δανειακής σύμβασης διαγράφτηκαν όχι μόνο από το εφάμιλλου ποσοστού με την «Χρυσή Αυγή» ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την …σκληρά αντιπολιτευόμενη και ασυμβίβαστη Ν.Δ: «Δήσωμεν τον δίκαιον, ότι δύσχρηστος ημίν εστί.»

Σχεδόν τετέλεσται το σχέδιο της εξόντωσης… Αλλά υπάρχει κι η ανάσταση.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: