Η δανική εκκλησία και ο λαϊκός τύπος

by
 Έλεγε κάποτε ο μεγάλος Soren Kierkegaard, ο σπουδαίος και πιστότατος Χριστιανός φιλόσοφος και πατέρας της υπαρξιστικής φιλοσοφίας για τους στυλοβάτες του εκάστοτε κατεστημένου, δύο εκ των οποίων ήταν η δανική «εκκλησία» και ο λεγόμενος «λαϊκός τύπος». Ο λαϊκός τύπος αυτός τον αντάμειβε με απαξιωτικά σκιτσάκια-γελοιογραφίες, στις οποίες παριστανόταν σαν φασουλής και σαλτιμπάγκος, με τερατώδη και γελοία χαρακτηριστικά.
   Βέβαια, κανείς δεν θυμάται σήμερα κάποιον από εκείνους τους καμπόσους δημοσιογράφους της εποχής. Τα γεγονότα, όμως, μας τον θυμίζουν πολύ τον Σ. Κίρκεγκωρ και τις «αποφάνσεις» του αυτές τις μέρες. Ικανό τμήμα των ελλαδικών ΜΜΕ έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να κάνει το άσπρο μαύρο -ή τουλάχιστον το γκρι μαύρο. Με βάση εικοτολογίες, ατεκμηρίωτες καθεστωτικές εικασίες και ανέρειστα πορίσματα προσπαθούν να πειθαναγκάσουν, να τρομοκρατήσουν τους αναγνώστες, να υποταχθούν και να υπακούσουν σε ό,τι κελεύει η Τρόικα ή και σε ό,τι κελεύουν οι …γριφώδεις συμβουλάτορες της Τρόικας.
   Λ.χ. η περίπτωση της Ουγγαρίας με την συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, που έδιωξε το ΔΝΤ από την χώρα τον Μάιο του 2010. Η Ουγγαρία είναι μία χώρα που εισήλθε στην Ε.Ε. το 2004 και έχει το δικό της νόμισμα, το φιορίνι. Με την τρέχουσα κατάσταση στις αγορές συναλλάγματος, είναι εφικτή η άκρα κερδοσκοπία: η Ουγγαρία έπεσε θύμα κερδοσκοπικών επιθέσεων στο νόμισμά της, κάτι το οποίο αύξησε πολύ το ύψος του δανεισμού της από τις αγορές, οι οποίες αντεπιτέθηκαν μέσω της υποβάθμισης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους γνωστούς (γελοιωδέστατους πράγματι) «οίκους αξιολόγησης», οι οποίοι βαθμολογούσαν με άριστα τις περιβόητες τράπεζες που ξεκίνησαν με την κατάρρευσή τους την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, σαν αλυσιδωτή αντίδραση. Παραταύτα, μπορεί κανείς να δει ότι η Ουγγαρία βρίσκεται σε πολύ-πολύ καλύτερη οικονομική -και, ειδικότερα, μακροοικονομική- κατάσταση τώρα που μιλάμε από την Ελλάδα, από την Ισπανία της συνεχούς λιτότητας κ.λπ.: τα επίσημα νούμερα που δίνει ο ΟΟΣΑ για την ανεργία είναι 10,7%. Η Ισπανία έχει 22-23%, πρώτευσε. Η δε Ελλάδα με την πολυαγαπημένη πολιτική των μιντιάρχων και των παρατρεχάμενων έχει, παρά όλες τις ποικίλες (βλ. και πρόσφατη «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση») μεθοδεύσεις, μεταξύ 18 και 19%, ποσοστό που αναμένεται σαφώς να έχει την ίδια αυξητική ροπή με τα δύο τελευταία έτη μέσα στο 2012. Και ο κίνδυνος διαφυγής από μία κατάσταση αδιέξοδη και κόλασης είναι βέβαια εύλογος, αναμενόμενος, δεν είναι εκεί το ζήτημα.
   Βέβαια, μην γελιόμαστε: το πρόβλημα ξεκινάει από το εσωτερικό του κάθε ανθρώπου. Οι ταλαίπωροι άνθρωποι αυτοί ταλανίζονται από απάθεια, ακηδία, ακοινωνησία, όπως οι περισσότεροι «παλαιοί άνθρωποι», κατά τον Παύλο.
Αναφέρει το πρωτοχριστιανικό κείμενο της «προς Διόγνητον επιστολής»: «Με λίγα λόγια μπορούμε να πούμε: όποια θέση έχει η ψυχή στο σώμα, την ίδια θέση έχουν οι χριστιανοί στον κόσμο».  Αλλά πώς να διδαχθεί ο «κόσμος» που «άπας εν τω πονηρώ κείται», όταν η Εκκλησία, το φως του κόσμου, έχει σκοτεινιάσει και έχει γίνει απλώς ένα θλιβερό δεκανίκι του τρίζοντος καθεστώτος; Ο ένας μητροπολίτης γράφει άρθρα, υποστηρίζοντας ότι ο λαός πρέπει να υποστεί -κι άλλες- «θυσίες»(!), για να μην μας διώξουν από την Ε.Ε., ενώ αυτοί με μας εκτός θα διάγουν, εννοείται, «βίον ησύχιον και ήρεμον». Άλλος αναπαράγει εμφανώς άμοιρες «πολιτικής θεολογίας» εμφυλιοπολεμικές πολιτικές διχοτομίες, όταν η Διοίκηση της Εκκλησίας ήταν το ακριβώς αντίθετο από «ελευθέρα και ζώσα», σύμφωνα με το παράδειγμα των Πατέρων και της Γραφής. Λοιπόν, τα ελαφρυντικά πλήθυναν, διότι -αλίμονο- το υπόδειγμα εξέλιπε.
  Όλα αυτά, βεβαίως, σε μια στιγμή που θα έπρεπε να προσπαθούμε να απαλλαχθούμε από την ολέθρια αυτή συνέχεια της προηγούμενης πασοκικής κυβέρνησης άμεσα, ταχύτατα! Οι ζημιές που γίνονται ώρα την ώρα και μέρα τη μέρα δεν είναι καθόλου εύκολα αναστρέψιμες… Αλλά οι στυλοβάτες του καθεστώτος, αλλού και άλλοτε, αποδείχνονται μόνιμοι…
 
Σημ: Αναδημοσίευση από εφ. Χριστιανική, φ. 862

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

2 Σχόλια to “Η δανική εκκλησία και ο λαϊκός τύπος”

  1. γρηγόρης στ. Says:

    Όταν αδειάσουν οι εκκλησίες, ίσως τότε να ζήσουν πραγματικό “βίον ησύχιον και ήρεμον”….

  2. philalethe00 Says:

    @γρηγόρης στ.
    Αυτό θα είναι η συνέπεια των πράξεών μας, αδελφέ μου… «Δι’ ημάς [υμάς] βλασφημείται το όνομα του Θεού εν τοις έθνεσι»…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: