Δωρεάν τηλεϊατρική υποστήριξη απομονωμένων περιοχών στην Ελλάδα (Το έργο της IRITEL)

by

Η IRITEL παρέχει δωρεάν κάποιες υπηρεσίες ιατρικές, καθώς και ποικίλες εξετάσεις, σε ανθρώπους ευάλωτους, λόγω της τοποθεσίας τους. Μπορείτε να δείτε τι κάνουν μέσω του παρακάτω γράμματος που αναφέρεται στην επικείμενη επίσκεψη στo νησί της Αμοργού.
  
Κον
Νικήτα Ρούσο
Δήμαρχο Αμοργού
Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2011
Αγαπητέ Κύριε Δήμαρχε,
Με χαρά σας κάνω γνωστό τον οργανισμό IRITEL που είναι κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την τηλεϊατρική υποστήριξη απομονωμένων περιοχών στην Ελλάδα και την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ευπαθείς πληθυσμούς και ομάδες.
Η πρώτη εκδήλωση της οργάνωσής μας είναι ο ιστιοπλοϊκός διάπλους στο Αιγαίο στις αρχές Δεκεμβρίου 2011, κατά τον οποίο θα επισκεφθούμε 5-8 μικρά νησιά (αναλόγως των καιρικών συνθηκών).
Η 12μελής ομάδα μας θα εξετάσει ασθενείς των νησιών αυτών και, όπου χρειάζεται, θα πραγματοποιεί τηλεϊατρική σύνδεση με πολύ εξειδικευμένους ιατρούς που βρίσκονται στην Αθήνα, τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία και θα πραγματοποιήσει εξετάσεις:
·         Ακτινογραφίες
·         Υπερηχογραφήματα
·         Μέτρηση οστικής πυκνότητας
·         Σπιρομετρήσεις
·         Ηλεκτροκαρδιογραφήματα
·         Οδοντιατρικές εργασίες
·         Εξετάσεις αίματος
·         Οφθαλμολογικές εξετάσεις
Κατά τις επισκέψεις μας θα εγκαθιστούμε εξοπλισμό τηλεϊατρικής, μέσω του οποίου θα μπορούμε να εξετάζουμε από μακριά ασθενείς με τη βοήθεια είτε του εκάστοτε αγροτικού ιατρού, είτε κάποιου βοηθού. Έτσι οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν υπηρεσίες ιατρών όλων σχεδόν των ειδικοτήτων, μέρα και νύχτα, όλο το χρόνο.
Σήμερα υπάρχουν εργαλεία, όπως το ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο και άλλες συσκευές τηλεμετρίας, που επιτρέπουν εξέταση ασθενούς από απόσταση και οι σύγχρονες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μέσω ίντερνετ, δίνουν τη δυνατότητα, αυτή η εξέταση από απόσταση να γίνεται σε πραγματικό χρόνο με τηλεοπτική επαφή.
Δεδομένης της συχνής εναλλαγής αγροτικών ιατρών, επιθυμούμε να εκπαιδεύσουμε εθελοντή από την κοινότητα του νησιού σας, στη χρήση του εξοπλισμού. Ο εθελοντής (ή εθελόντρια) δεν χρειάζεται να διαθέτει ειδικές γνώσεις, μόνο προθυμία και διάθεση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.
Οι κλήσεις θα λαμβάνονται και θα διαχειρίζονται από το κέντρο μας που λειτουργεί αδιαλείπτως με ιατρούς εφημερίας. Οι ιατροί αυτοί είναι σε θέση άλλοτε να διεκπεραιώνουν πλήρως το περιστατικό και άλλοτε να πραγματοποιούν τηλεοπτική σύνδεση με ιατρό του δικτύου μας της κατάλληλης ειδικότητας. Έτσι θα αποφεύγονται άσκοπες διακομιδές που ταλαιπωρούν και θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς, ενώ κοστίζουν πολύ ακριβά.
Έχουμε την πεποίθηση ότι με ελάχιστες δαπάνες, σε σχέση με ότι έχει επί δεκαετίες κατασπαταληθεί χωρίς αποτέλεσμα, θα φέρουμε σημαντικό και ανακουφιστικό αποτέλεσμα στους κατοίκους ακριτικών και απομονωμένων περιοχών της Ελλάδας.
Αγαπητέ Κύριε Δήμαρχε,
Με την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και αν συμφωνείτε, σχεδιάζουμε κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής να επισκεφθούμε και την Αμοργό. Υπολογίζουμε να καταπλεύσουμε στο νησί την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 το μεσημέρι.
Αυθημερόν και την επομένη ημέρα θα πραγματοποιήσουμε εξετάσεις ασθενών. Δεδομένου ότι η Αμοργός είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό από τα νησιά που θα επισκεφθούμε, αν χρειασθεί θα παραμείνουμε στο νησί και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε εξετάσεις σε δύο σταθμούς προς διευκόλυνση των κατοίκων, όπως επίσης μπορούμε να επισκεφθούμε χωριά ή απομονωμένους οικισμούς.
Για τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί χώρος με πέντε διαμερίσματα: Ακτινολογικό, υπέρηχοι, μέτρηση οστικής πυκνότητας, οδοντιατρικό, γενικό εξεταστήριο. Ο χώρος αυτός πρέπει να επιλεγεί, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του ιατρείου (συνταγογράφηση κ.λπ.). Όσους ασθενείς δε μπορούν να μετακινηθούν, μπορούμε να τους επισκεφθούμε κατ’ οίκον.
Για να αποδώσει η επίσκεψή μας τα καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει οι εξετάσεις να είναι πλήρως προγραμματισμένες. Έτσι είναι σημαντικό να μας δηλώσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα, τα ονόματα και στοιχεία επικοινωνίας των ασθενών που θέλουν να εξετασθούν και τις ειδικότητες που τους ενδιαφέρουν. Αν κριθεί απαραίτητο, γιατρός της ομάδας μας θα επικοινωνήσει απ’ ευθείας μαζί τους για να λάβει σύντομο ιστορικό, ώστε αν απαιτείται η τηλεοπτική σύνδεση με γιατρό κάποιας ειδικότητας, αυτή να έχει προγραμματισθεί από πριν.
Παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για ότι θελήσετε.
Με εκτίμηση,
 
Ηλίας Παπαζήσης

Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: