Το καλπάζον χρέος & το κούρεμά του

by

Το διήμερο 26-27ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες λήφθηκε τελικά η απόφαση του κουρέματος του ελλαδικού χρέους κατά 50%, παράλληλα με την λήψη απόφασης για νέο δάνειο (130 δις) και μόνιμη επιτροπεία. Όμως, δεν ήταν καν πραγματικά κάτι τέτοιο. Ήταν κούρεμα ενός μέρους του χρέους κατά 50%. Είναι γεγονός πως ήδη το 20% του εξωτερικού Χρέους μας οφείλεται στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ και τούτο, βέβαια, παραμένει ανέγγιχτο. Η ελάφρυνση, ακόμη και αν ειδωθεί μόνη της, είναι μικρή.

Είχαμε πει κι εμείς από εδώ πως (προφανέστατα) ένα τέτοιο κούρεμα δεν θα ήταν αρκετό, πόσω μάλλον όταν συνοδεύεται από …»στήριξη του τραπεζικού τομεα» και όταν αυτό αφορά και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα και μειώνονται τα «χρηματικά διαθέσιμα» που αφορούν τις εγχώριες πληρωμές, δηλ. μισθούς & συντάξεις.

Όπως είχαμε πει η οργάνωση Jubilee Debt Campaign σκιαγραφούσε ενδεικτικά και κάπως δηκτικά, βάσει των σχετικών φημών για τα παραπάνω:

«Τους τελευταίους 18 μήνες το ΔΝΤ και η ΕΕ διέσωζαν τις τράπεζες δίνοντας νέα δάνεια στην Ελλάδα. Ακόμη και αν οι ιδιωτικοί πιστωτές αναγκάζονταν να ξεγράψουν 50 τοις εκατό του εναπομένοντος χρέους, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να σώσει την Ελλάδα από το χρέος και την παγίδα λιτότητας. Περιλαμβανομένου του χρέους που οφείλεται στο ΔΝΤ και στην ΕΕ, το συνολικό εξωτερικό Χρέος της Ελλάδας θα ήταν ακόμη 90 τοις εκατό του ΑΕΠ.»

Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι το παιγνίδι χάθηκε εν αρχή, όταν οι ξένες τράπεζες, οι γαλλικές, γερμανικές ή και βρετανικές διέθεταν περί το 80% των ελλαδικών ομολόγων. Ήτανε ξένοι πιστωτές και ιδιώτες και τότε θα έπρεπε, αντί να θρηνολογείται η ελλαδική οικονομία -εσκεμμένα, όπως φάνηκε…-, να γίνει ένας διακανονισμός για να «κουρευτεί» το χρέος. Αντί, όμως, να γίνει κάτι τέτοιο, η σοσιαλιστική κυβέρνησή μας το κατέστησε διακρατικό και προς τους γύπες του ΔΝΤ. Εκ παραλλήλου, τα κράτη της Ε.Ε. περιπαίζουν και διαπομπεύουν τον ελλαδικό λαό, διότι είναι, παρά τις επίσημες στατιστικές που λένε τα αντίθετα, τεμπέλης και ράθυμος που πίνει ουζάκια στα ταβερνεία, αντί να παράγει. Έτσι, θα πρέπει να τιμωρηθεί σκληρά, για αυτό και επιβάλλονται τα μέτρα της σκληρής λιτότητος, πρόκειται δηλαδή για κρίση: μισθαποδοσία και αντίδοση. Είναι αυτό που ο επιφανής οικονομολόγος Ντιν Μπέικερ κατονομάζει στο ιστολόγιό του («Beat the press», 8 Νοεμβρίου) ως γερμανική πολιτική κουλτούρα, που εμποδίζει την λύση: «Η γερμανική πολιτική κουλτούρα εμποδίζει την ΕΚΤ από την υιοθεσία μιας εύλογης πολιτικής ως προς την κατάσταση.Απεναντίας, έχει προσκολληθεί στην προσπάθεια τιμωρίας των χρεωμένων χωρών.»

Αυτή η κουλτούρα -που δεν αφαιρεί τα βάρη, αλλά κατακεραυνώνει με μέτρα ασφυκτικής λιτότητας τους losers του απαίσιου αυτού οικονομικού παιχνιδιού- είναι πράγματι, και κατά τον Baker, που επιφέρει την κρίση του χρέους και την πλήρη αδυναμία «εξυπηρέτησής» του:

«Αυτό έχει καταστήσει τα ζητήματα αυτά χειρότερα, καθώς τα μέτρα λιτότητας επιβραδύνουν την ανάπτυξη σε αμφότερα εντός των βαρέως χρεωμένων χωρών και κατά μήκος της ηπείρου. Η βραδύτερη ανάπτυξη οδηγεί σε μεγαλύτερα ελλείμματα, κάνοντας αυτές τις χώρες να χάνουν εις το διηνεκές τους στόχους του ελλείμματός τους.»

Θα μπορούσε πράγματι κάνεις να γελά μέρα-νύχτα με την κατάσταση αυτή που περιγράφεται ανωτέρω  -κατά το αγιωτικό «υπάγω εμπαίξαι τω κόσμω»-, εάν δεν επέφερε όλα αυτά τα δεινά στην χώρα, και ειδικότερα στους πιο αδυνάμους. Όπως θα ήταν φανερό, το ΠΑΣΟΚ έχει περιέλθει μέσα σε δύο χρόνια κάτωθεν του υποτριπλασίου, δηλαδή από το 46% στο 13,5-14%   Και πάλι, όμως, γεννάται απορία για το πώς τόσοι άνθρωποι ακόμη προθυμοποιούνται να το ψηφίσουν.

Το ΠΑΣΟΚ, όμως, είναι καταδικασμένο: σημαντικό είναι από μια άποψη να μην πέσει και η αντιπολίτευση στα ίδια ασάλευτα νερά του τέλματος της ίδιας ή παρόμοιας πολιτικής: τότε, θα δημιουργηθεί «από τα πάνω» ένα τέλειο αδιέξοδο.

Ετικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: