Προς την λυτρωτική «τελευταία πράξη»

by

«Δεν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα», μας διαβεβαίωναν μετ’ εμφάσεως οι Υπουργοί και όσοι εκτελούν χρέη Πρωθυπουργού από την αρχή. Ο πρώην Υπ. Οικονομικών και κάτοχος της κρίσιμης υπογραφής κ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει ότι εάν λαμβάνονταν πρόσθετα μέτρα, αυτό θα σήμαινε την αποτυχία του, οπότε δεσμευόταν πως θα παραιτείτο. Κατόπιν, βέβαια, δεν παρητήθη, οπότε αντιληφθήκαμε ότι μάλλον και αυτός θυσίασε κάθε περαιτέρω πολιτική προοπτική για την σωτηρία της χώρας και της πατρίδας.

  Βεβαίως, δεν πρέπει να είμαστε αυστηροί: είναι εύδηλο ότι οι ίδιοι άνθρωποι σε διαφορετικό χρόνο και τόπο δεν θα φερόντουσαν έτσι, αλλά θα ήτανε πιο φιλολαϊκοί, «πέσανε θύματα εξιλαστήρια του περιβάλλοντος, της εποχής» κι αυτοί εν τινί μέτρω…
   Και αυτό ισχύει, διότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν και βρίσκονται εκ των πραγμάτων επικεφαλής τους, είναι «κακοί κύριοι», όπως ακριβώς ο διάβολος: είναι τύραννοι.


   Ειλικρινά, δεν μου είναι εύκολο να συμπεράνω πώς αυτοί οι άνθρωποι «με την άχρωμη ματιά, με το σφιγμένο στόμα», οι εκπρόσωποι της Τρόικας, συνεχίζουν να δρουν με αυτήν την εξακολουθητική έλλειψη περίσκεψης και αιδούς, έχοντας αποτύχει παταγωδώς -όχι μόνο στην Ελλάδα- στην δουλειά για την οποία κλήθηκαν. Ο «διεθνούς φήμης» οικονομολόγος Ντιν Μπέικερ, πρόεδρος του Κέντρου για την Έρευνα της Οικονομικής Πολιτικής, τακτικός αρθρογράφος του Guardian κ.ά., αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να κατηγορούν τους Έλληνες εργαζόμενους και συνταξιούχους άνθρωποι που θα αποσυρθούν στα «early fifties»(=πενήντα και κάτι) τους, λαμβάνοντας εξαψήφιου αριθμού συντάξεις. «Έβαλαν στο μάτι» όσους λαμβάνουν πρόωρες συντάξεις κάτω των 55 άνω των 1000 ευρώ, ακόμη και κάτω των 60! Έβαλαν στο μάτι την Γενική Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κατώτατου μισθού των περίπου 750 ευρώ και αξιώνουν -οι πανάθλιοι ολετήρες και αποστερητές- την κατάργησή της! Καταργούν την «αρχή της ευνοϊκότερης ρυθμισης», δηλαδή τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας που έδιναν μια κάποια μικρή ανάσα σε κάποιους νέους που έμπαιναν στην άναρχη, καπιταλιστική ζούγκλα της αγοράς εργασίας. Φέρονται με τον σκληρότερο τρόπο στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, θέλοντας να μειώσουν περαιτέρω κατά 30% τους μισθούς τους, αναμασώντας γελοιώδη, φαντασιακά ιδεολογήματα περί κινήτρων(«supply-side», όπως λέμε στα οικονομικά) . Ο Προϋπολογισμός του 2012 που συζητιέται αυτές τις μέρες στην Βουλή προβλέπει νέα μέτρα αιμοποσίας 19,5 δισ ευρώ από «κόψιμο δαπανών» του Δημοσίου (6,3 δισ.) και εισπρακτικά μέτρα(πάνω από 13 δισ. ευρώ)!

   Βεβαίως, θα πείτε, και τα βάρη τα σηκώνουν αυτοί που δεν ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση. Το ομολόγησε ακόμη και η… Χριστιανοδημοκράτισσα(sic) κ. Άνγκ. Μέρκελ. Το ζήτημα είναι ότι ακόμη και τώρα ένα μεγάλο ή τουλάχιστον ικανό -υπάρχουν κάποιοι που φροντίζουν για την επιβίωσή τους, την οικονομική τουλάχιστον- μέρος των καθεστωτικών γραφιάδων μας δεν το σκέπτονται έτσι, ούτε -πρωταρχικά- το νιώθουν έτσι. Αυτοί βλέπουν ότι λαμβάνουν επίδομα οι άγαμες θυγατέρες κάποιων αξιωματικών(!), αυτό και άλλα τέτοια κάνει το Κράτος να εξωκείλει· κάποιοι δε άλλοι που αυτοαποκαλούνται ορθόδοξοι και λαϊκοί, κατά το ειωθός, (χαζο)γελάνε και αναμασάνε. Από την άλλη, έντιμοι άνθρωποι και επαΐοντες -κατά Σωκράτη- πραγματικοί του αντικειμένου, όπως ο προαναφερθείς Baker το βλέπουν αλλιώς: θεωρούν ότι«αυτοί οι θεσμοί (σ.σ.: ΕΚΤ, Ευρ.Επ., ΔΝΤ) διακινδυνεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία προκειμένου να απομυζήσουν κάποια επιπλέον χρήματα από την Ελλάδα για τους πιστωτές της. Ο κίνδυνος μιας ελλαδικής πτώχευσης οδηγεί σε επιτόκια που ίπτανται στο χρέος πολλών χωρών της ευρωζώνης και ένα πραγματικό κίνδυνο ενός ακόμη τύπου-Lehman οικονομικού παγώματος».   Ο ίδιος συνεχίζει ως εξής: «Δοθέντος ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι σε ένα μεγάλο μέρος το αποτέλεσμα της ανικανότητας αυτών των ιδρυμάτων, το κοινό μπορεί να μην εκτιμήσει το γεγονός ότι διακινδυνεύουν περαιτέρω ζημία στην παγκόσμια οικονομία προκειμένου να απομυζήσουν μια χώρα που ήδη υποφέρει τεράστιο οικονομικό πόνο. Οι συνθήκες λιτότητας που η Τρόικα επέβαλε στην Ελλάδα και τους εμπορικούς εταίρους της συζευγμένη με υπερβαλλόντως περιοριστική νομισμαστική πολιτική από την ΕΚΤ έχει φρενάρει την ανάπτυξη μέσα στην Ελλάδα.» 
    Τέλος, η διεθνής οργάνωση για την σεισάχθεια των αναπτυσσόμενων και τριτοκοσμικών χωρών Jubilee Debt Campaign δεν θεωρεί διαχειρίσιμο το κουρεμένο κατά 50% στους ιδιώτες πιστωτές Χρέος, θυμίζοντας ότι η Αργεντινή είχε ένα εξωτερικό Χρέος κατά πολύ μικρότερο του 100% τότε, 80%- πράγμα πολύ εύλογο.

   Τι μπορούμε να κάνουμε; Αφύπνιση και αντίσταση κατά δύναμιν! Η Δ. Εκκλησία θα πρέπει κι αυτή, όπως το βλέπουμε, να απογαλακτιστεί από την κρατική καισαροπαπική καταπίεση και να ασκήσει την σωστή ριζοτομική και σκληρή κατά το δέον κριτική. Οι καιροί το φωνάζουν.

Ετικέτες: , , , , , ,

2 Σχόλια to “Προς την λυτρωτική «τελευταία πράξη»”

 1. asgmedikos Says:

  το παρόν άρθρο αξίζει να μελετηθεί και όχι απλά να διαβαστεί από το σύνολο των ασχολουμένων με την σημερινή κατάσταση (πολιτική, οικονομική, κοινωνική) στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο. Άρθρο χωρίς ύβρεις αλλά με δεικτικές θέσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής….

 2. philalethe00 Says:

  @asgmedikos
  Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια!
  Προσπάθησα να κάνω μια κάπως επαρκή καταγραφή απλώς…
  Και επιπροσθέτως, να ασκήσω μια σκληρή, αλλά όχι άμετρη, κριτική.
  Τώρα, αν τα κατάφερα… 🙂
  Την καλησπέρα μου, φίλε… Καλή συνέχεια στον αγώνα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: