Παναγία: Μητέρα, Παρθένος, και τα δυο..;

by

Ως γνωστόν, οι προτεστάντες, που την αποκαλούν απλώς «Μαρία»(!), τονίζουν την μητρότητα. Κάποιοι άλλοι υπερτονίζουν ίσως την παρθενία, και ειδικότερα την «βιολογική παρθενία». Οι Πατέρες, από όσο λίγο ξέρω, λένε ότι ο Θεός ήθελε να τιμήσει αμφότερα με αυτόν τον τρόπο της γέννησης του Χριστού.

Στους ναούς ακούμε «εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες». Σημαντικό, όμως, είναι ότι η αειπαρθενία αυτή, η «μετά τόκον παρθενία», έχει να κάνει και με το βασικό νόημα της λέξης, που είναι η «μνήστευση του Θεού»· με άλλα λόγια, η Παναγία δεν βρίσκεται σε εθελούσια υποχρέωση να υπακούει κανέναν άλλον που πιθανόν να την έβγαζε από τον δρόμο του Θεού, άρα παραμένει παρά τω Θεώ δια βίου και παρά την μητρότητα, δηλαδή παρθένος, αειπάρθενος. Αυτό νομίζω ότι αναφέρει και ο Άγιος Νεκτάριος στο σχετικό κείμενό του για την «Υπεραγία Θεοτόκο»…

Σίγουρο είναι δε ότι η δεύτερη ιδιότητα που αναφέρει η σχετική υμνογραφία, δηλαδή η αγνεία, δηλαδή η αγνότητα, είναι γνώρισμα της ψυχής· άλλωστε υπάρχουν σχετικά κείμενα μεγάλων ασκητών που το λένε. Αυτη η αγνότητα βρίσκεται σε διάφορα στάδια. Η Παναγία μάλλον ήταν στο ανώτατο, το τελειότερο στάδιο, στο στάδιο της πλήρους «απάθειας», όπως λίγοι Άγιοι ξέρουμε πως το έχουν κατακτήσει, αποδεδειγμένα.

Νομίζω, οπότε, ότι δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των δύο, ούτε υπάρχει υπερτίμηση της «βιολογικής παρθενίας» και του εξωτερικού τύπου αντί της εσωτερικής ουσίας· οι Πατέρες γενικά λένε ότι είναι μια δύσκολη αρετή, βαρύτιμη και ισάγγελη και υπέρ φύσιν, αλλά που έχει πάνω της πολλές άλλες όσον αφορά την σημαντικότητα·  λ.χ. την ελεημοσύνη σε όλες της τις μορφές, όπως αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στην διακόνισσα Ολυμπιάδα. Η έλλειψή της(έλαιον λάδι–>ελεημοσύνη) ήταν που έκανε τις μωρές παρθένες της πασίγνωστης παραβολής να καταδικαστούν, αφού υπήρξαν ανελεήμονες και δεν μπορούσαν έτσι να έχουν σχέση και συνάφεια με τον παντ-ελεήμονα Χριστό.

Υπάρχουν δυστυχώς, φοβάμαι, ορισμένοι που τα συγχέουν όλα αυτά, βάσει και των γνωστών, όμως, οργανωσιακών επιρροών, που τους επηρέασαν από την ανάποδη, όπως ο Παπισμός επηρέασε τον (τελικό) προτεσταντισμό… Τουλάχιστον εμείς που έχουμε αυτήν την εμπειρία των σφαλμάτων τους, να μην ξαναπέσουμε στα ίδια…

…η Παναγιά, λοιπόν, η κατά ένα τρόπο ‘πάγκαλη Κυρία της Χριστιανοσύνης’ και αυτή που είναι η ελπίδα όσων έχουν χάσει την ελπίδα, ευχόμαστε να φυλάει και να σκεπάζει τους αναγνώστες αυτών των γραμμών, όπως βέβαια και τους μη-αναγνώστες… 🙂

Ετικέτες: , , ,

3 Σχόλια to “Παναγία: Μητέρα, Παρθένος, και τα δυο..;”

  1. MARIA PAP Says:

    τελικό πόρισμα ποιό είναι ώστε και εμείς οι αδαείς να καταλάβουμε; Η Θεοτόκος είναι αειπάρθενος με την «πνευματική» έννοια; Αν ο όρος έχει αναφορά «πνευματική» γιατί δεν ονομάζονται και οι άγιοι «οι εν παρθενία βιωσαντες και ασκησαντες» αειπάρθενοι; Το άρθρο κάτι θέλει να μας πει αλλά δεν χρησιμοποιεί τον ευθύ δρόμο. Γίνετε σαφής.

  2. philalethe00 Says:

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_14/08/2011_1295996 Αγαπητή μας Μαρία, καλώς όρισες και χρόνια άγια για την γιορτή σου!
    Εμ, και εγώ αδαής είμαι, απλώς ήθελά κάποια πράγματα να γράψω, με αφορμή το παραπάνω κείμενο κυρίως του Χ. Γιανναρά, που επαναλαμβάνει -μαζί με σωστά- κάποιες ενοχλητικές απόψεις του που θεωρώ λανθασμένες ή μάλλον λανθασμένες.

    Απλώς, αυτό που θέλω να πω είναι πως πέραν της σωματικής ή βιολογικής, όπως την αποκαλεί ο Γιανναράς, που και βέβαια διατήρησε η Θεοτόκος μετά θάνατον, διάγοντας ισάγγελη ζωή, υπάρχει και η παρθενία(παρά +Θεώ) του βίου, κάτι που αντιστοιχεί με μοναχισμό στα κατοπινά χρόνια. Δεν υπονοώ κάτι άλλο.

    Ελπίζω να βοήθησα κάπως με αυτά.
    Αδελφικά,
    φ.

  3. link Says:

    Γεια σας, βρήκα μια ενδιαφέρουσα σελίδα του Αγίου Νεκταρίου και σας την παραθέτωAgios nektarios Μεγάλη η χάρη του Αγίου μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: