Κρούγκμαν versus «Καθημερινή» για την Ευρώπη/Ευρώ

by

Δεν γίναμε ακόμη "σοβαροί Ευρωπαίοι"

Ίσως τελικά να είναι γραφτό μας να έχουμε τέτοιους ευυπόληπτους γραφείς σε αυτόν τον τόπο· ένας εξ αυτών λέει και, για να θυμηθώ το πώς το είχε πει -ηλιθίως ή με κάποια κακεντρέχεια- η Σιμόν ντε Μπουβουάρ (στο «η σκέψη της Δεξιάς σήμερα» ήταν) για ένα ρητό του Σατωμπριάν, επιπλέον δείχνει να το πιστεύει, να το λέει σοβαρά :

Ίσως τελικά να είναι γραφτό μας να χρεοκοπήσουμε. Υπάρχουν στιγμές που διαισθάνεται κανείς πως η άτυπη συμμαχία των δυνάμεων που μας ωθούν σε αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ ισχυρή και δεν παλεύεται. Αρχικώς επρόκειτο για μια ετερόκλητη συμμαχία που περιελάμβανε: αντιευρωπαϊκά στοιχεία από την Αριστερά έως τα πολύ αντιδραστικά στοιχεία της Εκκλησίας, το βαθύ συνδικαλιστικό κράτος που δίνει μάχη για τη διατήρηση ενός μη βιώσιμου στάτους κβο, πολιτικούς που δεν θέλουν να είναι πολιτικοί χωρίς χρήμα ή δουλειές για να μοιράσουν, μέσα ενημέρωσης τα οποία λαϊκίζουν φρικτά επειδή κάποιος που λαϊκίζει περισσότερο τους κέρδισε τρία βράδια σε τηλεθέαση, χρεοκοπημένους επιχειρηματίες που θέλουν είτε να κρύψουν τη δική τους χρεοκοπία μέσα στο γενικό κακό είτε να μας αγοράσουν φτηνά με όσα (κλεμμένα) έβγαλαν έξω, 50άρηδες συνταξιούχους ΔΕΚΟ ή 60άρες άγαμες κόρες που παίρνουν σύνταξη ενάντια σε κάθε λογική.

Αυτοί αρχικώς. Τώρα, όμως, προσετέθησαν κατά τον σοφό γράφοντα και άλλοι, που παραταύτα οφείλονται στα «τραγικά λάθη της κυβέρνησης» :

α) οι άνεργοι

β)μια μεσαία τάξη που έχει δουλέψει σκληρά και έχει ματώσει για να βάλει τα παιδιά στα ιδιωτικά

Με όλα αυτά, όμως, τι συμβαίνει; Οι ξένοι ανησυχούν τόσο πολύ που έχουν πάρει πασατέμπο και οσονούπω θα φτάσουν στα όριά τους!!! Οι βρετανικές και οι γαλλικές τράπεζες δεν θα έχουν ούτε τον 300πλάσιο μισθό του μέσου να δώσουν στα ανώτατα διοικητικά στελέχη τους. Εμείς δε οι χαζοανατολίτες κινδυνεύουμε το φθινόπωρο να μας πετάξουν έξω από την Ευρώπη, που άλλωστε εκεί ωθούσαν έκπαλαι και τα πιο αντιευρωπαϊκά- αντιδραστικά στοιχεία της Εκκλησίας και η αντιευρωπαϊκή Αριστερά, κόντρα άλλωστε και στις προοδευτικές προτάσεις του γνωστού διανοητή Ν. Δήμου, καθώς και του αρνούμενου -λόγω της αχαριστίας μας- να αναλάβει την σωτηρία της χώρας αφού δεν προχωρούμε σε καθολικές αποκρατικοποιήσεις Αλ. Παπαδόπουλου· όλα αυτά σαν μην έφθανε η απώλεια του κου Σημίτη: αυτή είναι η Ελλάδα, όπως μας είπε και Εκείνος, αγαπητοί μου, και μην το αρνείσθε.

Αλλά ας δούμε τι λέει -πολύ πρόσφατα, στο ιστολόγιό του- και κάποιος άλλος με προφανώς απείρως πιο αδέσμευτη δυναμική(μπορεί να μιλήσει δυνάμει πάρα πολύ πιο ελεύθερα) για εμάς εδώ, ο αρθρογράφος των NYTimes Πωλ Κρούγκμαν. Αυτός φαίνεται να συντάσσεται με τα αντιδραστικά αυτά στοιχεία, καθώς βρίσκει ότι η ένταξη στο ευρώ ήταν η αιτία του αιτιατού της παρούσας μορφής της κρίσης. Μάλιστα, βρίσκει ότι εδώ εντοπίζονται και τα αίτια της κρίσης στην Ιταλία:

Συγκεκριμένα, ο λόγος που η Ελλάδα(και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και σε κάποιο εύρος η Ισπανία) είναι σε τόσο μεγάλα προβλήματα είναι ότι υιοθετώντας το ευρώ έχουν αφήσει τους εαυτούς τους χωρίς μια καλή διέξοδο από τον αντίκτυπο, τις συνέπειες της φούσκας-πριν-το-2008. Για να ξανακερδίσουν την ανταγωνιστικότητα, χρειάζονται τεράστιο αποπληθωρισμό[σ.φ.: μείωση τιμών ή/και μισθών]· αλλά αυτός ο αποπληθωρισμός, πρόσθετα στην συμπερίληψη μιας εκτεταμένης περιόδου πολύ υψηλής ανεργίας, χειροτερεύει το πραγματικό βάρος του εξόχως μεγάλου τους Χρέους. Χώρες που ακόμη έχουν τα δικά τους νομίσματα δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Εμμέσως πλην σαφώς, αυτός ο απαίσιος μας λέει ότι, αν δεν ήμασταν στο ευρώ, -στο οποίο έβαλε και ο σκαπανέας του εκσυγχρονισμού τ. καταλληλότερος πρωθυπουργος την Κύπρο, να μην το ξεχνούμε- δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Με άλλα λόγια, μας ωθεί σε ένα ιδιότυπο εθνικισμό, όπως θα έλεγε και ο αποσυρθείς ορθολογιστής φιλελεύθερος καπιταλιστής κος Τζανετάκος. Στον εθνικισμό και στην απομόνωση, δηλαδή κάπως σαν την Αλβανία του Χότζα, όπως παρατήρησε έτερος σοφός διανοητής προσφάτως.

ΥΓ Βεβαίως και σατιρίζω, διότι δεν μένουν πάρα πολλές άλλες κατάλληλες επιλογές. Αλλά δεν το κάνω, βέβαια, χωρίς λύπη· ο αρθρογράφος/διευθυντής της εφημερίδας αυτής, όπως και πολλοί-πολλοί άλλοι συνάδελφοί του, θα μπορούσαν να μεταχειριστούν τα τάλαντά τους κατά ένα τρόπο που θα μας εξέπληττε, και μπορεί ή τέλος πάντων δεν αποκλείεται να το κάνουν στο μέλλον. Όμως τώρα, γίνονται φερέφωνα των τοκογλύφων του εξωτερικού. Και αυτό είναι μια εξαιρετικά λυπηρή και οικτρή διαπίστωση για τους πεπλανημένους…

Ετικέτες: , , , ,

2 Σχόλια to “Κρούγκμαν versus «Καθημερινή» για την Ευρώπη/Ευρώ”

 1. Ange-ta Says:

  «Οι βρετανικές και οι γαλλικές τράπεζες δεν θα έχουν ούτε τον 300πλάσιο μισθό του μέσου να δώσουν στα ανώτατα διοικητικά στελέχη τους».

  Ο μέσος μισθός σήμερα είναι 600 Ευρώ επί 300 = 180.000!

  Πολύ έξω έπεσες!!!

  Για υπολόγισε το 1250πλάσιο και μέσα θα είσαι!

  Μάλιστα αυτά τα αρπαχτικά που αμείβονται με 9 και 10 (εξαιρουμένων των μπόνους) εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μας λένε σπάταλους και διεφθαρμένους!

  Σίγουρα πάντως και χωρίς καμιά αμφιβολία, μπήκαμε στην Ευρωζώνη ξυπόλητοι στ αγκάθια!

  Και για μένα είναι πια σαφές: Την κύρια ευθυνη την φέρει ο Σημίτης και το επιτελείο του

 2. philalethe00 Says:

  @Ange-ta
  Μπράβο, εξαιρετική η φόρμα σου, αγαπητή Αnge-ta, και σχεδόν δεν έχω λόγια για την ευστοχία του σχολίου σου!!! 😀 Δεν ξέρω αν ήθελες να δώσεις κάποια πηγή για τα στοιχεία μονάχα….. Εγώ μίλησα μάλλον σε σχέση με κάποια παλαιά μου αναγνώσματα για αυτά τα θέματα… αλλά μάλλον έχω χάσει επεισόδια, που λέμε… 😀
  Καλή μας συνέχεια στο (αντιστασιακό) ιστολογείν!!! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: