Απλός, γενικός αντίλογος τριών σημείων σε κυβερνητικό τηλεοπτικό λόγο(εκπομπή «Φάκελλοι» του Sky)

by

Από προηγούμενο, χαρακτηριστικό, επεισόδιο στιγμιότυπο 🙂

Λοιπόν, παρακολούθησα ορισμένα λεπτά την έσχατη εκπομπή, την προχθεσινή, των Φόλντερζ  (Φάκελλοι) του αρχισυντάκτου της εφ. Καθημερινής κου Παπαχελά και έχω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις. Οι παρατηρήσεις αυτές είναι πράγματι ανησυχαστικά πολλές εν σχέσει με το πόσο παρακολούθησα.

1) Ο καλεσμένος, Υπουργός Οικονομικών (μέχρι τουλάχιστον αυτήν την στιγμή που μιλάμε) στην θέση της κας Κατσέλη που δεν καλάρεσε στους τραπεζίτες και άλλες ευγενείς ομάδες του τόπου, λέει για το έλλειμμα, την πτώση του ελλείμματος ως μεγάλη επιτυχία. Και η πτώση, αν είναι 15,4% και όχι περί το 13,5-14% το 2009, και το 201ο έφτασε στο 10,5% περίπου, όπως λέγεται, είναι κάπως αξιοσημείωτη. Είναι αξιοσημείωτη ίσως(αυτό θα έλειπε να μην είναι, συμφωνώ απόλυτα…), λοιπόν, αλλά πρέπει να δει κανείς πού οφείλεται αυτή η πτώση. Οφείλεται μήπως σε μιαν ιδιότυπη εσωτερική στάση πληρωμών, δηλαδή άρνηση πληρωμής από το Κράτος διαφόρων υποχρεώσεών του σε διάφορους δημόσιους οργανισμούς, όπως τα δημόσια νοσοκομεία, με την παραμικρή δικαιολογία κ.ά.; Ναι, όπως φαίνεται! Αλλά είναι και κάτι άλλο, ότι αυτή η πτώση από μόνη της δεν συνεπάγεται κάτι ιδιαίτερο. Και αυτό, διότι στην οικονομική ιστορία είναι γνωστό ότι η μόνη περίπτωση που είχαμε -διαχρονικά- πλεονασματικούς προϋπολογισμούς(δηλαδή: Έσοδα-Δαπάνες Κράτους>0), ήταν όταν αρχικά, μεταπολεμικά, υπήρξαν ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, με την προσπάθεια του Κράτους να «αναθερμάνει την οικονομία». Καταλαβαίνω ότι τώρα είναι πιο δύσκολα. Διότι, απορώ πώς θα εφαρμοστεί, όπως απορούσε και ο Αν. Παναδρέου το ’88 (λίγο αργά πράγματι), όταν απαγορεύεται η προστασία της εγχώριας βιομηχανίας των μικρότερων χωρών, ενώ οι μεγαλύτερες, όπως οι ΗΠΑ, βρίσκουν θαυμάσια τρόπους να χρηματοδοτήσουν τους τομείς τους ή κάποιους από αυτούς που είναι αδύναμοι, καθώς το λέει κι ο Στίγκλιτς, παλιά μεγαλοστέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τους βασικούς προωθητές του, τέλος πάντων, «ελεύθερου» διεθνούς εμπορίου.

2)Το έλλειμμα κατά κανόνα μειώνεται εν μέρει λόγω δημιουργικής λογιστικής (=creative accounting). Όπως στην λογιστική, έχουμε διάφορες δαπάνες και διάφορα έσοδα, λογαριασμούς ενεργητικού, παθητικού, εξόδων-εσόδων, δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο, για πρακτικούς λόγους αθέμιτου πολιτικού εντυπωσιασμού να μεταφέρει κανείς κάποιους τέτοιους από την μια χρονιά στην άλλη. Έτσι, η μια χρονιά εμφανίζεται υπέρμετρα ελλειμματική(2009), ενώ η επόμενη(2010) πολύ λιγότερο, λ.χ.. Και η διαφορά μειώνεται ακόμη περισσότερο, διπλάσια για την ακρίβεια, από την παραμόρφωση. Με αυτόν τον τρόπο, κανείς δείχνει, μάλλον ιδιοτελώς, ότι πέτυχε, ενώ απέτυχε -δυστυχώς.

3)Η ερμηνεία που δίνεται για τα spreads, δηλαδή τα επιτόκια των αγορών, είναι μάλλον… μεροληπτική. Δηλαδή πώς μπορεί τα spreads, τα επιτόκια που δίνονται για τον δανεισμό μέσω των ομολόγων του Κράτους, να έχουν αυξηθεί σε επίπεδα πρωτοφανή για μια χώρα της ευρωζώνης, λόγω της επικείμενης αναδιάρθρωσης και μόνο; Άραγε, αν ήταν κάποιος ιδιώτης επενδυτής στην Γαλλία, την Βρεττανία και την Γερμανία, δεν θα «ανησυχούσε» βλέποντας ότι η χώρα που του χρωστάει αποκτάει μειωμένη δυναμική να τον/του ξεπληρώσει (τα χρέη και τους τόκους); Αυτήν την κατάσταση παρουσιάζει η Ελλάδα, νομίζω. Δηλαδή την εικόνα μιας χώρας που τα μακροοικονομικά της μεγέθη δεν πείθουν ότι θα μπορεί να συνεχίζει τις τοκογλυφικές πληρωμές στους δανειστές της. Αυτός άλλωστε είναι και διαχρονικά ο σκοπός που συνάπτονται οι συμφωνίες του ΔΝΤ, σύμφωνα με τους επικριτές του, όπως λέει και ο Τζ. Στίγκλιτς στα βιβλία του. ΠΛην, όμως, «πάντα καταλήγει σε δάκρυα»- και όχι δάκρυα κατά Θεόν πένθους.

Αυτή είναι μια κριτική,  βέβαια, σε πολύ αδρές γραμμές, που πάντως θα μπορούσε να εξειδικευτεί -και κοστολογηθεί- πάρα πολύ…….

Ετικέτες: , , , , , , , ,

3 Σχόλια to “Απλός, γενικός αντίλογος τριών σημείων σε κυβερνητικό τηλεοπτικό λόγο(εκπομπή «Φάκελλοι» του Sky)”

 1. MEXIK Says:

  «Σσσσσσσ!!!!! Ας κάνουμε ησυχία να μην ξυπνήσουμε…»
  Αν είναι αληθινό το σύνθημα αυτό των Ισπανών καλώς ακούστηκε… εκφράζει μια δόση αλήθειας… Ακούμε και βλέπουμε με απάθεια τα γεγονότα να κυλάνε, να παίρνουν το δρόμο τους… καμιά κίνηση, καμιά αντίδραση… πολύ με προβληματίζει αυτή η κατάσταση…
  Καλό βράδυ!!!!

 2. Ψαχτήρι Says:

  Πάντως δόξα τω Θεώ οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στο Πανελλήνιο. Ο κόσμος αντιδρά ειρηνικά και επαναστατικά. Εν ολίγοις γίνεται Ο χαμός παντού! Εύχομαι μόνο να μη βγουν από τα όρια. Αλλά πιο πολύ εύχομαι να πετύχουμε κάτι έτσι, γιατί δε νομίζω να τους πολυνοιάζει τους βουλευτές οποιαδήποτε διαμαρτυρία, λες και έχουν ξεχάσει τι ρόλο παίζουνε στη Βουλή, κι ότι είναι υπεύθυνοι για μας και για τη χώρα. Γι’ αυτούς αρκεί μισθός και αναπαυτικό κάθισμα…

 3. philalethe00 Says:

  @MEXIK
  Χριστός ανέστη!!! Πράγματι, έως τώρα ήταν μια ησυχία κοιμητηρίου. Όπως λέει και το τραγούδι, all play dead… 🙂 Αλλά κάτι αλλάζει. Αυτό που με προβληματίζει πάρα πολύ είναι αν θα αλλάξει η νοοτροπία, όπως βλέπουν πολλοί αγαπημένοι αρθρογράφοι και λοιποί. Αλλά πάντως η επανάσταση κατά του κακού δικαιώνεται αφ’εαυτής της… 🙂

  @Ψαχτήρι
  Χριστός ανέστη!!! Μακάρι να είναι έτσι και ακόμη καλύτερα… 🙂 Κινητοποιήσεις σίγουρα ξεκίνησαν, και αλλοίμονο για τους πονηρευόμενους, αν υπερισχύει η ιερή αγανάκτηση της ιδιοτέλειας… 🙂 Αλλά δεν είμαι και σίγουρος ότι κάτι μπορεί να προκύψει κάτι από αυτές τις συγκεντρώσεις. Πάντως, βλέπει κανείς ανθρώπους που μπορεί λ.χ. να αντέδρασαν όταν έγινε ο ασφαλιστικός νόμος του προοδευτικού-σημιτικού εκσυγχρονιστή κου Γιαννίτση μας. Αυτό είναι κάτι, και σίγουρα δεν θα σημάνει μια ευρύτερη ανατροπή σύντομα; Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που διάφοροι εκσυγχρονιστικοί κονδυλοφόροι πήραν φωτιά, λέγοντας για το νέο … διακύβευμα με την κα Δαμανάκη που κατέληξε η καημένη από αριστερότατη εκφωνήτρια του πολυτεχνείου (ευρω)βουλευτίνα του …ΠΑΣΟΚ και τώρα θιασώτης δραματικός της λύσης ΣΕΒ(Βιομηχάνων) για την οικονομία.
  Ας ελπίσουμε να πουν «όχι άλλο κάρβουνο» λοιπόν, μαζικώς… 😀

  Ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Καλή συνέχεια…! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: