Στάρετς Σέργιος του Παρισίου, και κάποιοι Χριστιανοί metal-ιστές, για την αγάπη του πλησίον

by

«Σταχυολογώ»(σσ. 110-115, «Στάρετς Σέργιος», Jean-Claude Larchet) ορισμένους λίθους πολύτιμους…… 🙂

  • Η αγάπη προς τον πλησίον , η οποία λέγεται και «φιλευσπλαχνία», είναι αγάπη πνευματική: προϋποθέτει αναφορά στον Θεό και σχέση με τον Θεό. […]Να αγαπούμε, επίσης, για τον Θεό(ή λόγω του Θεού) και όχι για εμάς τους ίδιους.
  • Μόνο με την προσευχή, η αγάπη δεν είναι εγωιστική και ασκείται «κατά Θεόν», δηλαδή εν Αυτώ, δι’ Αυτού και δι’ Αυτόν.
  • Η αγάπη[…]αποκλείει κάθε κατάκριση. Είναι σημαντικό στις σχέσεις μας με τους άλλους, αυτοί να νιώθουν ότι δεν τους κρίνουμε.

  • …η αγάπη προϋποθέτει την ανεκτικότητα. Να είμαστε ανένδοτοι ως προς τον σεβασμό της αλήθειας και του καλού, αλλά και εξαιρετικά ανεκτικοί με τους ανθρώπους που εξαπατώνται και αμαρτάνουν.
  • Η αγάπη επίσης προϋποθέτει την ταπείνωση. […]Αντί να αισθανόμαστε ανώτεροι από τους άλλους, οφείλουμε κυρίως να συναισθανόμαστε πόσο ανάξιοι είμαστε για την αλήθεια που κατέχουμε.
  • Όταν βλέπουμε τις αμαρτίες των άλλων,[…]να αισθανόμαστε ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι[…]«Καθένας από μας είναι ένοχος ενώπιον όλων, για όλους και για όλα.»(Στάρετς Ζωσιμάς, «Αδ/φοί Καραμαζώφ», Φ. Ντοστογιέφσκυ)
  • Προπαντός, η αγάπη προϋποθέτει  την έγνοια για τον άλλον, τη συμπόνοια, το έλεος και την καλοσύνη.[…]μια απλή κουβέντα, μια απλή ένδειξη φροντίδας, μια σύντομη προσευχή αναπαύουν τον πλησίον μας.
  • Αγάπη είναι, πρώτα από όλα[…]Να βρισκόμαστε πάντοτε σε επιφυλακή για τον πλησίον μας[…]να είμαστε διαρκώς έτοιμοι να τον βοηθήσουμε.
  • Να αποφεύγουμε να δίνουμε μαθήματα στους άλλους: τους ενοχλεί και πάντα στο τέλος στρέφεται εναντίον μας. Να αποφεύγουμε ακόμη να δίνουμε και τις πιο απλές συμβουλές, αν δεν μας το ζητήσουν. Όταν κάνουμε κάτι για χάρη των άλλων, να το κάνουμε πάντα με μεγάλη ταπείνωση.
  • Αυτό που πείθει τους άλλους είναι αυτό που είμαστε, και όχι αυτό που λέμε[σ.ph.: στα περί ιεραποστολής].
  • Η προσευχή[…]μας αποκαλύπτει τις ανάγκες των άλλων[…]Μας επιτρέπει να τους καταλάβουμε καλύτερα και να είμαστε πιο ευαίσθητοι στις ανάγκες τους.

Και ας συμπληρώσω με την μετάφραση κάποιων στίχων καταπληκτικών κάποιων νέων, Χριστιανών, που παίζουν (πολύ-πολύ «βαριά» ηχητικά) μουσική «μέταλ»(σε «αδρές γραμμές») και έχουν κυκλοφορήσει ένα δίσκο με όνομα Ekklesia(!) στον οποίο υπάρχει το τραγούδι agape(!), μέσα στο 2010, του οποίου, αν θέλετε, μπορείτε να διαβάσετε τους στίχους παρακάτω, σε μία ίσως μέτρια, δική μου απόδοση…… :

Μπορούμε να ανταποδώσουμε πιο πολύ από αυτό που μετριέται;

Αν μπορούσαμε να αγαπήσουμε

Αν μπορούσαμε να αγαπήσουμε

Υπάρχει ένα μέγεθος αγάπης

Ένα μέγεθος χάρης

Πέρα από κάθε νόημα

Πέρα από κάθε μέτρο

Αν μπορούσαμε ποτέ να το συλλάβουμε

Δεν θα υπήρχε μεγαλύτερη ευχαρίστηση

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από

να προσφέρεις την ζωή σου για ένα φίλο

Αν αγαπούσαμε τον Θεό όσο ένα κουταλάκι

του υπερχειλισμένου του φλυτζανιού

Τι θα έβλεπε τότε αυτός ο κόσμος;

Η γη μας της θλίψης και της αναταραχής

θα ελισσόταν σε μια κοινότητα χαράς

Να ανοίξουμε τα μάτια μας να λάμψουν

Να ανοίξουμε τις καρδιές μας να δεχτούν

Να ανοίξουμε τα στόματά μας να χαμογελάσουν

Υπάρχει μια αγάπη που δεν βυθομετριέται

Πώς μπορούμε να ξεπληρώσουμε

Αγάπησε τον Κύριο, τον Θεό σου

Με όλη σου την ψυχή

Όλη σου την διάνοια

Όλη σου την δύναμη

Πηγή.  

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

11 Σχόλια to “Στάρετς Σέργιος του Παρισίου, και κάποιοι Χριστιανοί metal-ιστές, για την αγάπη του πλησίον”

  1. Παιδί Βιολί Το Αληθινό Says:

    η ξενέρωτη ερώτηση: ο αστερίσκος πού πάει;

  2. philalethe00 Says:

    @Παιδί Βιολί Το Αληθινό
    Χαχαχα, καταπληκτική τοποθέτηση-ερώτηση…! 🙂 Αχ, ήταν να τοποθετήσω το χαμόγελο στο τέλος της ανάρτησης, αλλά κατόπιν σκέφτηκα ότι θα ήταν «παράταιρο», που λέμε, με το περιεχόμενο των στίχων… :-/ Άρα, αποφάσισα να το αφήσω ως έχει (και ξέχασα τον εν λόγω αστερίσκο)…… 🙂

    Ευχαριστώ τόσο για την «επισήμανση του προσεκτικού»(αναγνώστη)….

    Καλή αυριανή…… 🙂

  3. ΧΡΥΣΗ ΔΕΡΒΙΣΗ Says:

    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΛΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΙ ΕΓΩ ΣΗΜΕΡΑ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΑΡΕΤΣ ΖΩΣΙΜΑ, ΠΟΣΟ ΠΝΙΓΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ ΑΛΛΑ ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ Θ ΑΝΑΣΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ ΚΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ,ΤΟ ΦΩΣ ΤΩ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ
    ΧΡΥΣΗ ΔΕΡΒΙΣΗ-ΚΑΜΠΑ

  4. OLIV Says:

    XRONIA POLLA+ANASTASIMA KAI AGAPHTIKA+

    EYXARISTOUME…GIA THN ANARTHSH……….

    O STARETS SERGIOS NA EYXETAI YPER HMWN TWN ELAXISTWN…
    AMHN+

    http://ksipnistere.blogspot.com/2010/12/blog-post_4030.html

  5. PERSONA NON GRATA? Says:

    **********************************************
    *★Merry★* 。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •
    •。★+Christmas★ 。* 。
    ° 。 ° ˛˚˛ *+ _Π_____*。*˚
    ˚ ˛ •˛•˚ */______/~\。˚ ˚ ˛
    ˚ ˛ •˛• ˚ | 田田 |門| ˚and A Happy New Year 2011
    ***********************************************
    +EUXES+
    ANASTASIMES+

    ELLADA MAS-FTOU KSELEFTERIIIIIIIIIIIIIA+

  6. philalethe00 Says:

    @ΧΡΥΣΗ ΔΕΡΒΙΣΗ
    Χριστός ετέχθη!!! Ευχαριστώ και ευχαριστούμε πάρα πάρα πάρα πολύ…

    Όσο λίγο, ελάχιστα πραγματικά, γνωρίζω τον Ντοστογιέφσκι, είναι πραγματικά επικίνδυνος για το σήμερα… Είμαι βέβαιος ότι πολλοί σήμερα σε αυτόν τον τόπο δεν θα άντεχαν ούτε ενός λεπτού συζήτηση μαζί του… θα τους έκανε «έξαλλους» με αυτά που θα τους έλεγε οσοδήποτε ήπια… Αμήν, αδ. μας Χρυσή… Να ευχηθώ με την σειρά μου κάτι: Ο Θεός να μας δώσει δάκρυα και στεναγμούς, για να ομορφύνει το πρόσωπό μας, το έσωθεν και το εξωτερικό και ώστε να δούμε του Χριστού, του κάλλει ωραίου που λέει, το πρόσωπο κατά τι…

    Σου εύχομαι, αδ. μου Χρυσή, εκ βάθους καλή δύναμη… αυτές οι μέρες είναι κατάλληλες για να βρούμε πάλι αυτό που νομίσαμε ότι χάσαμε για πάντα… ό,τι και αν ήταν αυτό…

    @PERSONA NON GRATA?
    Ευχαριστούμε, σωστό και αυτό… λευτεριά στην Ελλάδα…… 🙂

  7. PERSONA NON GRATA? Says:

    «Της αγάπης»

    Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

    Ρώτησαν κάποτε ένα νέγρο τραγουδιστή ,πώς γίνονται τα μπλουζ, τα πονεμένα αυτά τραγούδια των μαύρων της Αμερικής: «Με βάσανα γίνονται», είπε.

    «βάσανα της αγάπης , της απιστίας, της ζήλιας, της μοναξιάς.» Τα τραγούδια αυτά είναι ένα αντίδοτο στον πόνο της ψυχής.
    Η κινητήρια δύναμη για να γράψεις τέτοια τραγούδια είναι η αγάπη.
    Η αγάπη βρίσκεται μέσα σε κάθε δημιουργική ενασχόληση.

    Είναι μάταιο, λέει ο Δαβίδ, να περιμένεις κάτι αξιοθαύμαστο, αν απουσιάζει η αγάπη.
    Είναι σαν να περιμένεις απ’ τους νεκρούς να νιώσουν θαυμασμό ή σαν να περιμένεις οι γιατροί που δεν πιστεύουν στο Θεό να αποδώσουν τη θεραπεία τους στο Θεό.
    Ο θαυμασμός και η αλήθεια είναι πράγματα άγνωστα σ΄ αυτούς που ζουν στο σκοτάδι .
    Η ψυχή τους μοιάζει με χώρα απ’ όλους ξεχασμένη.

    Αυτό το νόημα έχουν οι στίχοι του Δαβίδ, που διαβάζονται σε κάθε ακολουθία του όρθρου:
    « Μη τοις νεκροίς ποιήσεις θαυμάσια κλπ.».

    Η αγάπη είναι η κινητήρια δύναμη σε κάθε δημιουργική ενασχόληση. Όταν λείπει η αγάπη οι άνθρωποι ματαιοπονούν, όπως οι γυναίκες αυτής της παράδοσης της περιοχής Ηλείας.

    Λέει η παράδοση. (Την παραθέτω απ΄ το βιβλίο του Νικολάου Γ. Πολίτη, Παραδόσεις, Κεφ. ΛΘ΄, Αίτια) :
    « Όταν έπλασε ο Θεός τον κόσμο έπλασε και τ΄ αντρόγυνο. Ο άντρας ο κακομοίρης ρίχτηκε αμέσως ‘ς τη δουλειά να βγάλη το καρβέλι. Η γυναίκα όμως δεν είχε το νου της να κάμη τίποτα. Μια ημέρα που καθόταν ο γεροθεός κάτω από ναν ίσκιο, δεν ξέρω πως κάνει και βλέπει τη γυναίκα ξαπλωμένη ‘ς το χορτάρι να κοιμάται. «Μπρε! Λέει. Εγώ την έπλασα για να βοηθάη τον άντρα ‘ς τη δουλειά, όχι να τ’ απλώνη ‘ς τον ήλιο!Παίρνει αμέσως μια χούφτα χώμα, το φυσάει τρεις φοραίς και το ρήχνει αποπάνου της. Ξυπνάει εκείνη τρομασμένη κι’ αρχινάει να ψάχνεται και να ξυέται ολούθε. Το χώμα έγιναν ψύλλοι. Κι από τότε βρήκε δουλειά κ’ η γυναίκα.»

    Τώρα βάλε με το νου σου, ευγενικέ αναγνώστη, τι θα συμβεί, αν αύριο η θυγατέρα σου βασανίζεται σαν από χρόνια φαγούρα ή το αγόρι σου λιώνει στο γάμο του ; Θα μου πείτε τι να κάνουμε σε μια τέτοια δύσκολη εποχή σαν τη δική μας, που η ανατροφή τω παιδιών μας ξέφυγε από τά χέρια της οικογένειας, του σχολείου και της Εκκλησίας;
    Ποιος ανατρέφει τα παιδιά μας από τότε που βάλαμε την τηλεόραση στις κατοικίες μας , για να μεταδίδει τρόπους ζωής, άχρηστους και σάπιους και στον ίδιο τον τόπο της προέλευσής τους;

    Μου έστειλε μήνυμα με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μια γυναίκα πενήντα χρονών , επιστήμων, απ΄ το Ιλινόϊς. Έχει τρία παιδιά απ΄ τον πρώτο γάμο της

    και μια κόρη πέντε ετών απ΄το δεύτερο. Παραπονείται πως κι ο δεύτερος γάμος της δεν πηγαίνει καλά. Ο άντρας της την πήρε για να έχει ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπιτικό, αλλά δεν νοιάζεται για την ίδια. Τον πιο πολύ καιρό ταξιδεύει κι όταν γυρίζει σπίτι δεν ενδιαφέρεται για τη γυναίκα του. Η γυναίκα ένιωσε χαρά που άνοιξε την καρδιά της σε έναν άγνωστο άνθρωπο, δεν έχει σημασία αν αυτός βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης.

    Δεν λαβαίνω συχνά γράμματα ή μηνύματα , όσα όμως έχω λάβει όλα μιλούν για θέματα της ψυχής. Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να γράψει, για το διαμέρισμά του, για το αυτοκίνητό του ή για τη βάρκα του. Κι όμως οι Ευρωπαίοι κι οι Αμερικάνοι έχουν θεοποιήσει τα υλικά πράγματα κι ο τρόπος αυτός της ζωής τους έγινε το πρότυπο για όλο τον κόσμο. Παράδειγμα οι πολιτικοί στον τόπο μας, που μόνο για την υλική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη μιλούν και κανένας δεν ενδιαφέρεται για την πνευματική ευημερία.

  8. PERSONA NON GRATA? Says:

    Τῶν οὐρανίων στρατιῶν Ἀρχιστράτηγοι,
    δυσωποῦμεν ὑμᾶς ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι, ἵνα ταῖς ὑμῶν δεήσεσι, τειχίσητε ἡμᾶς, σκέπῃ τῶν πτερύγων, τῆς ἀΰλου ὑμῶν δόξης, φρουροῦντες ἡμᾶς προσπίπτοντας, ἐκτενῶς καὶ βοῶντας·
    Ἐκ τῶν κινδύνων λυτρώσασθε ἡμᾶς, ὡς Ταξιάρχαι τῶν ἄνω Δυνάμεων.

    ΑΜΗΝ+

    ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
    ΠΡΕΥΣΒΕΥΕΤΕ ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ+ΑΜΗΝ+

  9. ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΙάΤΙΚΗ.... Says:

    απόψε που……………….

    κρυώωωωωωωωωωνω…

    θάθελα νᾶχα……………..

    μιά ζεστῆ φωλίτσα………

    μέ μιά ζεστῆ μαμάκα…….

    και μιά ζεστῆ σουπίτσα….

    ……………………………….

    ΔΡᾶΜΑ 2011 μ.Χ…………..

  10. Μόσχος Λαγκουβάρδος Says:

    Αγαπητή PERSONA non GRATA ένα μεγάλο Ευχαριστώ από το Μόσχο.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.