Η «ιερή επανάσταση»(του Gebre Menfes Kidus)

by
Καθώς η ανθρωπότητα διασχίζει το κατώφλι μίας νέας χιλιετίας, βρίσκουμε ακόμη ενα διάδρομο πολέμου, πείνας, βαναυσότητας, και αδικίας. Η ανθρώπινη ιστορία μας έφερε την Μεταρρύθμιση, την Εποχή του Διαφωτισμού, τα ιδεώδη του Ρομαντισμού, και τις Βιομηχανικές και τεχνολογικές επαναστάσεις· αλλά στο ότι οι άνθρωποι υποφέρουν δεν έχει ακόμη μπει απόληξη. Ο εικοστός αιώνας έδειξε ότι ούτε ο Κομμουνισμός ούτε ο Καπιταλισμός μπορούσαν να γιατρέψουν τις αρρώστιες της ανθρώπινης κοινωνίας, και ακόμη, αντί να εξαλείψουν την απανθρωπιά του ανθρώπου στον πόνο, μόνο την επαύξησαν. Τα μηχανήματα που έχουμε παράξει, οι εκτάσεις που έχουμε διασχίσει, και οι ψυχαγωγήσεις που έχουμε κυνηγήσει μας έχουν αφήσει βαλτωμένους σε περισσότερη μιζέρια και απελπισία. Και οι ανθρώπινες εφευρέσεις και η οξυδέρκεια μας έχουν φέρει μήτε μεταξύ μας πλησιέστερα μήτε πλησιέστερα στον Θεό.

Οι πεπλανημένες απόπειρες του ανθρώπου να αναδομήσει την κοινωνία σύμφωνα με κακές συλλήψεις από θνητές φιλοσοφίες και ιδεολογίες πάντα οδηγούν στην καταστροφή. Αλλά η κενότητα του ανθρώπινου πνεύματος είναι αείποτε σε δουλειά, ζητώντας να επανακαθορίσει τον κόσμο σύμφωνα με τα δικά του αλαζονικά σχέδια. Αυτή είναι η φαρμακερή επιδίωξη των πολιτικών. Και ποιος μπορεί έλλογα να αρνηθεί ότι το καθαρό αποτέλεσμα των ανθρώπινων πολιτικών έχει πάντα υπάρξει η βία, η διαίρεση και η ασυμφωνία; Αυτοί που επιχειρούν να επαναστατικοποιήσουν την κοινωνία χωρίς πρώτα να έχουν αναζητήσει μια επανάσταση της δικής τους πνευματικής κατάστασης είναι οι ανόητοι που θυματοποιούν τις μάζες δια της μωρίας τους.

Το γιατρικό και η ελπίδα για την ανθρωπότητα είναι άρα μία ιερή επανάσταση. Και η ιερή επανάσταση δεν είναι μία θνητή ιδεολογία ή -ισμός· είναι απλώς η Άγια δύναμη που εμψυχώνει τους ανθρώπους, τις κοινότητες, και κοινωνίες όταν δοθούν στον Χριστό, στον Λόγο Του, και την Εκκλησία Του. Εκρήγνυται όταν τα ατομα επιστρέψουν στον εαυτό τους να καθαριστεί και ανανεωθεί από το λυτρωτικό έλεος του Κυρίου Μας Ιησού Χριστού. Είναι η θεία πνευματική φωτιά με αναζωπύρωση την συλλογική λατρεία και υπηρεσία του σώματος του Χριστού. Απολησμονώντας τα κοσμικά φετίχ του εγωτισμού, της απληστίας, της λαγνείας, του κέρδους, της ανέλιξης, της πολιτικής, και της υπερηφάνειας -και αντ’αυτού περιπτυσσόμενοι την Ιερή κλήση της θυσίας και υπηρεσίας- οι Χριστιανοί γίνονται οι αληθινότεροι επαναστάτες.

Η ειλικρινής ανάλυση θα αποκαλύψει ότι όλα τα προβλήματα του κόσμου εσχάτως εκπηγάζουν από ανθρώπους που ζητούν κάτι για τους εαυτούς τους εις βάρος των άλλων. Και ο κόσμος είναι πεπληρωμένος με ανθρώπους που αποπειρώνται να επιφέρουν υποκειμενική δικαιοσύνη ενώ αγνοούν την αντικειμενική αλήθεια. Αλλά ο Κύριός Μας μας καλεί να αρνηθούμε τους εαυτούς μας ώστε οι άλλοι να ωφεληθούν. Μας καλεί να ζήσουμε για την αλήθεια ακόμη και αν μας προκαλεί την δική μας υποφορά. Αυτή είναι η ιερή επανάσταση που ο κόσμος απελπισμένα χρειάζεται πριν η ανθρώπινη φυλή καταστρέψει τον εαυτό της δια της μοχθηρίας της.

Η αλήθεια αναγνωρισμένη, εναγκαλισμένη και ακολουθημένη είναι η πιο επαναστατική δύναμη στο σύμπαν. Και μία μονήρης ψυχή που είναι θεία αφυπνισμένη αναπότρεπτα θα τείνει ώστε να επαναστατικοποιήσει άλλες. Οπότε, ας προβούμε στην αυτοεξέταση. Ας προσδιορίσουμε αν οι ζωές μας δημιουργούν ίαση στον κόσμο ή χάος. Είμαστε επαναστάτες ή μωροί; Να ξέρουμε ότι σήμερα μπορεί να γίνει ένα ξεκίνημα μιας επαναστατικής ζωής. Είναι στο χέρι μας. Και καθώς γινόμαστε μωροί για τον Χριστό, γινόμαστε οι αληθινότεροι επαναστάτες.

Σ.φ: Πρόκειται για ένα άρθρο ενός αδελφού που πρωτοδημοσιεύθηκε στην αγγλική στο «φόρουμ»(=αγορά) του Orthodoxchristianity.net .

Ετικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Αρέσει σε %d bloggers: