Γιατί η Αριστερά δεν έχει μέλλον
(ανταπάντηση στην φεμινίστρια Λίλιαν Ρούμπιν)
Αυτή η μπαγιάτικη πολεμική, γεμάτη από ηθική αγανάκτηση και θεωρητικό πυρωμένο αέρα, ανεπίγνωστα μας δείχνει γιατί η Αριστερά δεν έχει μέλλον. Ανίκανη να εξηγήσει την επιμονή της θρησκευτικής, υπερ- της- οικογένειας συμπεριφοράς, και μία ηθική προσωπικής ευσυνειδησίας εκτός ως μία έκφραση ψευδούς συνείδησης- ως το προϊόν της πλύσης εγκεφάλου ή μίας ανορθολογιστικής προσκόλλησης σε «απλές και εύκολες λύσεις» μετά από «δυο δεκαετίες κοινωνικής αναταραχής» -η Αριστερά βρίσκει τον εαυτό της χωρίς έναν ακόλουθο. Εφ’όσον αρνείται να πάρει τις λαϊκές συμπεριφορές σοβαρά, να «υποθάλψει την υπάρχουσα λαϊκή συνείδηση», κατά την περίεργη και αποκαλυπτική έκφραση της Λίλιαν Ρούμπιν, μπορεί να ελπίζει μόνο να μετασχηματίσει την κοινωνία μόνο μπροστά σε μία λαϊκή αντίσταση ή αδιαφορία. Ο ισχυρισμός ότι η Αριστερά μιλάει για τους απλούς-κοινωνικούς ανθρώπους πλέον δεν εμπεριέχει την παραμικρή πεποίθηση. Αλλά η προσπάθεια να διατηρηθεί χωρίς πεποίθηση είναι αποηθικοποιητική, ενώ η προσπάθεια να προχωρήσει χωρίς αυτήν -να εγκαταλείψει τον μύθο της δημοκρατίας και να οδηγήσει τους ανθρώπους στην γη της επαγγελίας ενάντια στην δική τους κρίση και τάσεις- είναι ακόμη λίγο αλλόκοτη για ριζοσπάστες που ανατράφηκαν μέσα σε μία δημοκρατική πολιτική παράδοση. Συνέπεια η νότα της [σ.ph.υπαρξιακής] αγωνίας που διατρέχει αυτά τα μηνύματα, τόσο αποκαλυπτικά της Αριστερίστικης νοοτροπίας.
Αντιμέτωπη με το πρόξενο αμηχανίας κενό μεταξύ της Αριστερίστικης ιδεολογίας και της «υπάρχουσας λαϊκής συνείδησης»- ένα κενό που αυτοαποκαλύπτεται ήδη τόσο νωρίς όσο η δεκαετία του 1940- η Αμερικανική Αριστερά είχε να διαλέξει, κατά συνέπεια, μεταξύ δύο εξ ίσου στερούμενων νοήματος και αυτοαναιρετικών στρατηγικών: είτε να περιμένει απελπισμένη για την επανάσταση καθώς κατακεραυνώνει τον «καπιταλισμό» είτε να προσπαθήσει να προσκτήσει τους αντικειμενικούς της στόχους υπερφαλαγγίζοντας την γνώμη του κοινού, εγκαταλείποντας την ελπίδα της δημιουργίας ενός λαϊκού συνεχούς/κοινότητας για κοινωνικό μετασχηματισμό, και βασιζόμενη αντ’αυτού στα δικαστήρια, στα ΜΜΕ, και στην διοικητική γραφειοκρατία. Ως πολεμικοί από εκτός ή γραφειοκράτες από εντός, οι ριζοσπάστες έχουν κατορθώσει μόνο στο να θέσουν τις βάσεις για ένα συντηρητικό κίνημα που έχει καταφέρει να παρουσιάσει τον εαυτό του, παροργιστικά, ως μία μορφή λαϊκότητας στην κουλτούρα, παρά το ότι το δικό του πρόγραμμα, ιδιαίτερα το οικονομικό του πρόγραμμα, ζητά μονάχα να διαιωνίσει την υπάρχουσα κατανομή του πλούτου και της [σ.ph.:πολιτικής] ισχύος- όντως, να ανατρέψει τα δημοκρατικά αποκτήματα που όντως επιτεύχθηκαν τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.
Ως ανάλυση της καπιταλιστικής οικονομίας, ακόμη και μία φρέσκια και αιχμηρή ανάλυση(σε αντίθεση με την χωρίς ζωή θεωρητικολογία του Λίχτμαν), αφ’εαυτής της θα συνεισέφερε πολύ λίγο σε μία κατανόηση της πολιτικής κατάστασης αυτής της χώρας. Γιατί μία οικονομική περιστολή [σ.ph.:πρβλ. αποανάπτυξη, στασιμότητα ΑΕΠ] θα στερούσε τον λιμπεραλισμό από το “κατασταστικό” του, όπως εκδέχεται ο Λίχτμαν; Κάποιος θα μπορούσε να αναμένει ότι αυτό θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως έκανε κατά την δεκαετία του 1930. Κατά την Μεγάλη Ύφεση, οι φιλελεύθεροι δημοκράτες [σ.ph.: liberals, «λιμπεραλιστές»] επιχειρηματολόγησαν ότι οι ερωτήσεις για την ανακατανομή του πλούτου, σκοτασμένες στο παρελθόν από μία μακρά ιστορία οικονομικής επέκτασης, δεν θα μπορούσαν πια να αναβληθούν. Η απροθυμία των λιμπεραλιστών να εμβάλουν ένα τέτοιο ζήτημα σήμερα, όταν θα ήταν εξ ίσου επιβλητικό σε ένα κλίμα ελαττούμενων προσδοκιών, δεν μπορεί να εξηγηθεί χωρίς αναφορά στην κατάρρευση της πολιτικής ανάφλεξης που διατήρησε τον λιμπεραλισμό στο παρελθόν· και αυτή η εξέλιξη, πάλι, δεν μπορεί να εξηγηθεί χωρίς αναφορά στα πολιτισμικά θέματα που έχουν διαχωρίσει τους λιμπεραλιστές(liberals) από το κοινωνικό τους συνεχές [σ.ph.:κοινό] . Οι διαιρετικές πολιτικές συνέπειες σε αυτόν τον πολιτιστικό εμφύλιο πόλεμο τεκμηριώνονται σε πολλές ιστορικές μελέτες- παραδείγματος χάριν, στην χρήσιμη έρευνα του Φρέντερικ Σήγκελ της αμερικανικής ιστορίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, “Περιπετειώδες Ταξίδι”. Συνιστώ αυτό το βιβλίο σε καθένα που θέλει να καταλάβει γιατί η Αριστερά έχει πέσει σε σκληρούς καιρούς, ως ένα υποκατάστατο για το είδος της θεωρητικοποίησης που υποθέτει ότι η επίκληση των μαγικών λέξεων, καπιταλισμός και σοσιαλισμός, θα εξηγήσει τα πάντα από αυτά που χρειάζονται να εξηγηθούν.
***
Μπορείτε να δήτε την σχετική συζήτηση στα αγγλικά εδώ. Θα ακολουθήσουν, εν ευθέτω καιρώ και συν Θεώ, οι συνέχειες. 🙂
Ετικέτες: Αριστερά, Αριστερισμός, Κρίστοφερ Λας, αστικότητα αριστεράς, διπρόσωπος Υλισμός, κρίση της Αριστεράς
19 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 9:08 ΜΜ |
?????????
…..Γιατί η Αριστερά δεν έχει μέλλον…..{{{????????????????}}}
—XAXA!!! POLY ASTEION!!!!
EXEI KANEIS MELLON GIA NA EXEI KAI H ARISTERA?!
MHPWS EXEI H DEKSIA H O PASOKOS?!
O FASISMOS POY YFISTAMETHA EINAI PARWN!
=DEN THA PARETE OLO TO MIS8O SAS….
=DEN THA PARETE TO EPIDOMA SAS.
=DEN THA SAS KSANAXORHGHSOYME TA FARMAKA SAS!
=-APOFASISOYME+DIATAZOUME -=O HITLER …
…..O «SOSIALISTHS» KAI KALA!!!!
KAI META LENE GIA MELLON….
POIO MELLLON?
TO WATER MELON?!>
H TO MELON SKETON?!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 9:16 ΜΜ |
@agapi
Ναι, εννοείται, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ και την Δεξιά τα έχουμε πετάξει στα σκουπίδια ήδη. 🙂 Θέμα είναι να αναπλάσουμε ό,τι μπορεί να αναπλασθή για να κάνη το καλό… Και είναι φοβερό το πόση απίθανη ομοιότητα έχουν αυτές οι παρατηρήσεις με την ελληνική πραγματικότητα… 🙂
19 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 9:29 ΜΜ |
🙂 ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΛΑΣΘΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ…
ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ….
ΑΛΛΙΩς ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑ-ΠΛΑΣΗ….
19 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 9:33 ΜΜ |
@agapi+
Δεν είναι τόσο απλό. Διότι το σύστημα, οι θεσμοί, σε ωθεί, σε πιέζει και σε καταπιέζει να είσαι ανταγωνιστικός, ατομιστής, αδιάφορος, υποταγμένος, εκκοσμικευμένος, καριερίστας πλην για τα κέρδη της διευθύνουσας τάξης και των μετόχων. Συμφωνώ ότι θα ξεκινήσουμε από τις ψυχές. Αλλά μετά την επανάσταση στις ψυχές έρχεται, φυσικά, και η επανάσταση στους θεσμούς και, έτσι, καίγεται όμορφα ο υλιστικός μας ο καπιταλισμός στις φωτιές των ψυχών που δρουν, όπως τα βασίλεια(=Κράτη, θεσμοί) των απίστων που λέει και ο Άγιος Νικόλαος Αχρίδος. 🙂
19 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 9:51 ΜΜ |
🙂 ΜΑ ΑΜΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΕΡΒΕΙ ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΤΟΥ
ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ…
ΚΟΣΜΙΚΟ….ΜΕΛΛΟΝ-…ΑΣΤΟ…!!!
ANYWAY,IS TOO LATE baby!!!!!!!!!!!!!! pou leei kai to song!~
there is no future in the world…this world….
mono o allos kosmos exei mellon!
H AIWNIOTHTA….
OLA TA ALLA EINAI MATAIA PLEON….
22 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 6:23 ΜΜ |
Η αριστερά έχει μέλλον αλλά όχι ως ανατρεπτική δύναμη παρά μόνο ως ο «καλός μπάτσος». Ο «κακός μπάτσος» είναι η «επάρατος δεξιά». Τα κοινοβουλευτικά κόμματα ευτυχώς δεν είναι μονόδρομος, νέες δυνάμεις μπορούν να αναδειχτούν αλλά προς το παρόν δε βλέπω κάτι παραπάνω από απλά διαμαρτυρία – εκτόνωση και απραγματοποίητες δυνατότητες…
22 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 9:11 ΜΜ |
kai mono pou grafeis tin leksi mpatsos
deixneis poso synaspistiri eisai!
22 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 9:16 ΜΜ
Εδώ και αν έπεσες μέσα, αγαπητή μας. 🙂 Δεν σας θέλω να βιάζεστε, θα σας μαλώσω!!! Και ιδιαίτερα με τα άλλα πρόσωπα, που είναι ιερά. 🙂
23 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 5:16 ΜΜ
καλησπέεεεεεεεεεεεεερα σας!
αγαπητε μας,φιλ….
ποια ειναι τα ιερα πρόσωπα?!
και ποια ΔΕΝ ειναι?
εχει δικαιωμα ο απο πανω γεωργουτετοιος
να αποκαλει τους αστυνομικους-«μπατσους»=βρισια….
και γω απλα που το επισημαινω…να με μαλωνετε!!?
γιατι?
ποιος ειναι ιερο προσωπο? ο υβριστης? και γιατι?
22 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 9:02 ΜΜ |
@Λευτέρης Γεωργουλέτης
Καλησπέρα, Λευτέρη, και σε ευχαριστούμε. Πράγματι, η Αριστερά σε αυτήν την μορφή είναι, για να «το παίζει» δυσαρεστημένη με την επάρατο δεξιά, όταν η ίδια αποτελεί, κραυγαλέα, την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.
Αμφότερες οι δυνάμεις αυτές προσπαθούν να εμφανιστούν λαϊκές, αλλά δυστυχώς …δεν τους βγαίνει. 🙂 Ουδεμία σχέση έχουν με τον λαό. Οι μεν είναι ζάπλουτοι με φεράρι και κοιμούνται και ξυπνούν με την έμμονη ιδέα των business και της αρπαγής του ιδρώτα του εργαζόμενου ανθρώπου, ενώ οι άλλοι, αν δεν έχουν φεράρι, πάντως η σχέση τους με την λαϊκότητα εξαντλείται στην υποστήριξη του εισοδήματος του λαού, και όπως μας το έμαθε ο καπιταλισμός και η αστική τάξη, βέβαια στην προοδευτική της φάση, ο άνθρωπος είναι ζώον, δηλαδή ζώον οικονομικόν. (Κατά τα άλλα, το Πάσχα κάποιοι γνωστοί μου Αριστεροί το γιόρτασαν επιδεικτικά λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, θεωρώντας ότι έτσι πάνε με την παράδοση του Λαού, τρωγοπίνοντας, όταν ο λαός, ακόμη και στην έσχατη παρακμή την σημερινή, νηστεύει αλάδωτα.)
Μου αρέσει αυτό που λες περί εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων· ο κοινοβουλευτισμός είναι μια προαντιπροσωπευτική βαρβαρότητα και σκιά σκιάς δημοκρατίας. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, τι ψυχή χρειάζεται και πόση μας έχουν αφήσει σήμερα…
22 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 9:13 ΜΜ |
den yparxei kanena mellon.-
poythena+se tipota.-
mia antistrofi metrisi tou parontos exoume.
telos.-
wake up.+pray..+
23 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 5:26 ΜΜ |
Έβαλα τη λέξη «μπάτσος» σε εισαγωγικά γιατί εξέφραζε μια τυποποιημένη παρομοίωση – κλισέ από αμερικάνικες ταινίες. Κανονικά χρησιμοποιώ τη λέξη αστυνομικός. Θα ήταν θρασυδειλία να τους έλεγα μπάτσους πίσω από ένα πληκτρολόγιο. Και όχι, δεν είμαι αριστερός. Η μόνη σχέση που έχω με την αριστερά είναι ότι παίζω αριστερός οπισθοφύλακας στο ποδόσφαιρο και αυτό δεν είναι ειρωνεία αλλά η αλήθεια.
Δυστυχώς δε βλέπουν λύση Φιλαλήθη και καταφεύγουν στην αποχή. Έτσι όμως επιλέγουν τον πλέον ανώδυνο τρόπο διαμαρτυρίας οπότε κάνουν απλά μια τρύπα στο νερό. Δεν είναι «οι κακοί» που κυβερνάνε, οι αδιάφοροι είναι. Άντε όμως να το πεις αυτό στον κάθε αριστερό με τη συνωμοτική του αντίληψη….
24 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 5:57 ΜΜ |
SYGNWMH,ALLA EGRAPSES=
ως ο “καλός μπάτσος”. Ο “κακός μπάτσος”
KAI TA EISAGWGIKA=»…’ HTAN STHN EKFRASH «KALOS-KAKOS MPATSOS» KAI OXI MONO STHN LEKSH MPATSOS!
OPOTE AYTO POU LES DEN ISXYEI.!!!
EPISHS
TA SYNaspistiria-DEN EINAI THS ARISTERAS.! 🙂
ARISTERA EINAI MONO TO KKE.-
TA YPOLOIPA…..
EINAI TOY SYN-SYRIZA KAI DEN SYMMAZEYETAI
ANTARSIA KLP ANEGKEFALA ONTA -MASTOURES….
KAI EINAI METALLAGMENA PASOKIA
KAI AKRWS FASISTOEIDH POU PETANE MOLOTWF
KAI BOMBES/.
OPOTE AFOU DEN EISAI ARISTEROS
MPOREI NA EISAI KAI SYNASPISTHRION! 🙂
PANTWS KSANALEW
O SYRIZA=SYN DEN ANHKOUN STHN ARISTERA.,
KI AS AYTOAPOKALOUNTAI ARISTEROI.
YPOTIMANE THN NOHMOSYNH MAS OMWS.
EINAI KARAKAPITALES.
KAI ANTIDHMOKRATIKOI….
KALH SAS NYXTA.
PS. PHIL.GIATI DEN APANTHSES?!
POIA EINA TA IERA PROSWPA?
A-SORRY-KSEHASA
PAIZEIS BASKET ME TIS ALVANIDES KAI DEN EXEIS TIME LEFT.
SORRY.
YOU ARE A BIZZY MAN! 🙂
XAIRETISMATA///…
9 Οκτωβρίου, 2010 στο 11:26 ΜΜ |
pol;y endiaferon .. εφτιαξα συνδεσμο..Θα ηθελα την αδεια σου να βαλω αποσπασματα με αναφορά στη πηγη βεβαια ..
http://nosferatos.blogspot.com/2010/10/christopher-lasch.html
10 Οκτωβρίου, 2010 στο 1:48 ΠΜ |
@Nοσφερατος
Φίλε μου, βεβαίως. Ελεύθερα- και ειλικρινά ελπίζω να ωφεληθούν οι αναγνώστες του ιστολογίου σου…