Στάση πληρωμών του τοκογλυφικού χρέους – Έξοδος από την Ευρωζώνη
Ανάγκη νέου πολιτικού υποκειμένου
Το φθινόπωρο του 2008 οι υπερεθνικές οικονομικές ελίτ της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας διέσωσαν από την κατάρρευση τα χρηματοπιστωτικά τους ιδρύματα, διοχετεύοντας σ’ αυτά τεράστια χρηματικά ποσά από τα κρατικά ταμεία. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που το κεφάλαιο κοινωνικοποιεί τις ζημιές και ιδιοποιείται τα κέρδη. Δεν πέρασε όμως μεγάλο χρονικό διάστημα και, παρά τις θριαμβολογίες για έξοδο από την κρίση, οι τράπεζες και τα πάσης φύσεως κερδοσκοπικά κεφάλαια, που διασώθηκαν με τη διοχέτευση προς αυτά 1 τρις δολαρίων από τα κράτη, τζογάρουν τώρα πάνω στα κράτη, ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό Νότο και όχι μόνο. Στο επίκεντρο αυτής της επίθεσης βρίσκεται και η ελληνική οικονομία με πρόσχημα το υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος. Η Ελλάδα βέβαια δεν είναι η μόνη χώρα με υψηλό χρέος, 120% του ΑΕΠ. Την ξεπερνούν χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία, κλπ.
Βρίσκεται λοιπόν η χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας λόγω των διεθνών κερδοσκοπικών πιέσεων ή η κρίση έχει και ενδογενή χαρακτηριστικά;
Συγκεκριμένα:
Ι) Να σημειώσουμε εδώ ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους ανακυκλώνεται συνεχώς από την προπολεμική περίοδο. Ως γνωστό, οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις, ως καλοί τοποτηρητές των συμφερόντων των νικητών, υποχρέωσαν τη χώρα να αποπληρώνει προπολεμικά δάνεια και μάλιστα ορισμένα μη εισπραχθέντα, παρά τις καταστροφές του πολέμου και το ρόλο που η χώρα έπαιξε εις όφελος των νικητών. Τι και αν η αριστερά και οι διαπρεπέστεροι των οικονομολόγων απαιτούσαν τη διαγραφή αυτών των χρεών; Αντίθετα η Γερμανία ποτέ δεν επέστρεψε το κατοχικό δάνειο που άρπαξε από τη χώρα.
ΙΙ) Το υψηλό εξωτερικό χρέος της χώρας έχει επίσης τις ρίζες του στο αναπτυξιακό μοντέλο που επέβαλλαν από την μεταπολίτευση και μετά οι κυρίαρχες οικονομικές ελίτ, δημιουργώντας μια καταναλωτική κοινωνία χωρίς παραγωγική βάση, με συνέπεια να καταναλώνουμε περισσότερα αγαθά από αυτά που παράγουμε και να εισάγουμε περισσότερα από όσα εξάγουμε. Αντίστοιχα το υψηλό δημόσιο χρέος δημιουργήθηκε από την χρηματοδότηση του όποιου κοινωνικού κράτους μέσω ενός υπέρμετρου δανεισμού και όχι μέσω της ανακατανομής του εισοδήματος με την φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων των προνομιούχων κοινωνικά στρωμάτων.
ΙΙΙ) Η κρίση δανεισμού της χώρας είναι κυρίως όμως αποτέλεσμα των κερδοσκοπικών επιθέσεων της υπερεθνικής ελίτ, της οποίας η ισχύς σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης των αγορών υπερβαίνει την ισχύ των εθνικών κρατών, αλλά και των εγχώριων υπηρετών της αγοράς, που οδήγησαν σε εξασθένηση τον παραγωγικό ιστό της χώρας και διέπραξαν το ιστορικό «λάθος» να εντάξουν τη χώρα στην Ευρωζώνη.
Η απάντηση των ντόπιων ελίτ στην άμεση απειλή της πτώχευσης, της χρεοκοπίας της χώρας, είναι να τεθεί η χώρα, μέσω του βάρβαρου προγράμματος σταθερότητας, υπό την επιτήρηση της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Ε.Κ.Τ., με σκοπό να αποφευχθεί η χρεοκοπία των δανειστών μας (γαλλικές, γερμανικές, ελβετικές και εγχώριες τράπεζες) και με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει ο ελληνικός λαός. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας, αλλά το πιθανότερο είναι ότι την επιταχύνει, γιατί μέσω της μείωσης των μισθών, της περικοπής των δημοσίων δαπανών, της αύξησης της φορολογίας, θα οδηγήσει την κατανάλωση σε κατάρρευση, θα μειώσει τις επενδύσεις, με συνέπεια να μπει η οικονομία σε ύφεση, να αυξηθεί η ανεργία και να συρρικνωθεί το ΑΕΠ.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να δοθεί μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας και να μετατεθεί απλώς χρονικά η χρεοκοπία για το επόμενο διάστημα. Γιατί βέβαια με μια πολιτική που οδηγεί την οικονομία σε βαθιά ύφεση είναι αδύνατον να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές για να δανειστεί, τη στιγμή μάλιστα που για τα επόμενα πέντε χρόνια θα πληρώσουμε για τα τοκοχρεολύσια 240 δις ευρώ, όσο είναι το ΑΕΠ της χώρας σήμερα. Έτσι, είτε η χώρα θα χρεοκοπήσει, είτε τα προγράμματα σταθερότητας θα διαρκέσουν 20 χρόνια. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό οδηγεί το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών σε συνθήκες δεκαετίας του ’50 με εξαγορά «αντί πινακίου» φακής των αξιών χρήσης δημοσίου και ιδιωτών.
Σ’ αυτές τις συνθήκες η μοναδική εναλλακτική πολιτική είναι η εντατικοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων με στόχο:
- Την παύση πληρωμών και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με σκοπό τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, πάνω από 50%. Για το υπόλοιπο χρέος θα πρέπει να διευρυνθεί ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής του και να μειωθούν δραστικά τα επιτόκια. Οι Ευρωπαϊκές ελίτ των οποίων οι τράπεζες κατέχουν πάνω από το 75% των ελληνικών ομολόγων θα «προτιμήσουν» μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους από το να χάσουν τελείως τα χρήματά τους. Με την στάση πληρωμών βέβαια δεν θα σταματήσει το κράτος να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, απλώς θα περικόψει τουλάχιστον στο μισό αυτά που χρωστάει στους πιστωτές του.
- Την έξοδο από το ευρώ με ταυτόχρονη υποτίμηση της δραχμής και την μετατροπή όλου του χρέους σε δραχμές. Η εμπειρία δείχνει ότι όσες χώρες προχώρησαν σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και υποτίμηση του νομίσματος σύντομα, παρά τους αρχικούς κλυδωνισμούς της οικονομίας τους, ανέκαμψαν και επέστρεψαν στις χρηματαγορές χωρίς απαγορευτικό κόστος.
- Τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος μέσω της κοινωνικοποίησης – κρατικοποίησης των τραπεζών, έτσι ώστε το κράτος να έχει στα χέρια του ένα εργαλείο για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Ταυτόχρονα πρέπει να τεθούν άμεσοι φραγμοί στην έξοδο των κεφαλαίων από την χώρα.
- Επανενεργοποίηση των δημόσιων επενδύσεων για τόνωση της παραγωγικής δραστηριότητας και άμεσης μείωσης της ανεργίας.
- Την ριζική αναδιανομή του εισοδήματος μέσω της υψηλής φορολόγησης της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Η ένταση των κοινωνικών αγώνων για να επιβληθεί η παραπάνω εναλλακτική λύση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για μια οικονομία αυτοδύναμη (όχι αυτάρκη). Οφείλουμε με ιδιαίτερο τόνο να παρατηρήσουμε ότι ήδη οι κοινωνικοί αγώνες αναγκαστικά μετατρέπονται σε πολιτικούς. Παίρνουν επίσης και ένα σύγχρονο «εθνικοαπελευθερωτικό» χαρακτήρα, λόγω της «νέας κατοχής» από την παγκόσμια τρόικα (Ε.Ε., Ε.Κ.Τ και Δ.Ν.Τ.), στην οποία οδηγηθήκαμε από την πολιτική ελίτ.
Ιδιαίτερα στη περιοχή μας, όπου πραγματοποιούνται αμερικανικά, κεντροευρωπαϊκά (Γερμανία, κλπ) γεωπολιτικά σχέδια με ένα επιπλέον παίκτη, δηλαδή τη σημερινή Τουρκία, τα πολιτικά πράγματα έχουν και άλλες σημαντικές πλευρές. Στους βαλκανικούς και μεσογειακούς λαούς η επίθεση αφορά και όλη την υπαρκτή εξελισσόμενη τρισχιλιετή πολιτισμική μας παράδοση. Το ανθρωπολογικό μας επομένως υπόστρωμά με κυρίαρχες τις έννοιες του συλλογικού, του αλληλέγγυου και του απείθαρχου απέναντι σε ιδιωτικά ή κρατικά ιδιοτελή συμφέροντα, αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία ενός άλλου πολιτικού και οικονομικού υποδείγματος.
Η επίθεση δηλαδή που δέχονται οι κοινωνίες μας από το κεφάλαιο δεν περιορίζονται στην οικονομική εκμετάλλευση. Στόχος του δεν είναι μόνο να εμπορευματοποιήσει τα πάντα, αλλά να παραγάγει και εκείνον τον νέο ανθρωπολογικό τύπο, που θα αποδέχεται και θα επιζητά την κυριαρχία του εμπορεύματος, που θα έχει μετατραπεί ο ίδιος και σε εμπόρευμα και σε χρήστη.
Έτσι οι κοινωνικοί αγώνες οφείλουν να θέσουν άμεσα το ζήτημα αλλαγής του πολιτικού συσχετισμού δύναμης. Μια νέα πολιτική οντότητα είναι και αναγκαία και επίκαιρη, που ούτε θα συνδιαλαγεί με τις χρεοκοπημένες πολιτικές δυνάμεις της μεταπολίτευσης, αλλά ούτε θα μεταθέτει την εναλλακτική πολιτική, που προτείναμε σε αδρές γραμμές, στο απροσδιόριστο μέλλον.
Με άλλα λόγια τίθεται άμεσα η δημιουργία ενός πολιτικού δικτύου – μετώπου, που θα κτίζεται με μορφές άμεσης δημοκρατίας σε πανελλαδικό επίπεδο και θα εκφράσει κατά το δυνατόν εκείνο το ζωντανό όραμα, ώστε και οι κοινωνικοί αγώνες να μη είναι μάταιοι και αναποτελεσματικοί. Παράλληλα είναι δυνατόν να κτίζονται οριζόντιες συμμαχίες τόσο με τους λαούς της εγγύς περιοχής, όσο και με όλους τους λαούς (κυρίως του μεσογειακού νότου) που φαίνεται να ακολουθούν τη δικιά μας μοίρα.
29 Μάη/04 Ιούνη 2010
Υπογραφές
Ανανιάδης Παναγιώτης, εκπαιδευτικός, τεχν. υπ. www.xristianiki.gr, Θεσσαλονίκη
Βαμβακάς Κώστας, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Ελευσίνας, Ελευσίνα
Βασιλειάδης Βασίλης, πρ. ΕΛΜΕ Ηλείας, Πύργος
Γεωργαλής Ηλίας, μέλος κίνησης πολιτών Αστακού, Αστακός
Γιαννάκενας Κώστας – Γ.Γ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, Μέλος Γενικού Συμβουλίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., Πάτρα
Γιαννόπουλος Γιάννης, μέλος ΕΛΜΕ Ηλείας, μέλος ΠΡ.Ε.Σ.ΠΑ, Γαστούνη
Δασκαλόπουλος Αιμίλιος, πάντα ηττημένος, Πάτρα
Δερβίση – Καμπά Χριστίνα, πανεπιστημιακός-οικονομολόγος, Θεσσαλονίκη
Δημόπουλος Βασίλης, μέλος Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Πάτρα
Δρακουλέλης Στυλιανός, τραπεζικός, Πάτρα
Καραΐσκος Κώστας, Εκπαιδευτικός, Κομοτηνή
Καρακολίδης Παναγιώτης, εκπ/κός, μέλος Αν. Εκπ. Συνεργ. Ροδόπης, Κομοτηνή
Κληρονόμου Ντίνα, μέλος ΔΣ Νομ. Παρ. ΑΔΕΔΥ Χανίων, Χανιά
Κορδάτος Κώστας, πρ. Π.Ε.ΤΕ.Ε.Μ., ΔΣ Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ, Υπ. Δήμαρχος 2002 Αγρινίου, Αγρίνιο
Κουσινίδης Χάρης, πρόεδρος Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου, Ορεστιάδα
Καλογερή Μαρία, εκπαιδευτικός, Βέροια
Μακράκη Χρυσούλα, μέλος ΔΣ Πανελ.. Ένωσης Αρχιτεκτόνων Μηχ., Χανιά
Μηλίγγος Χρήστος, γεωλόγος, μέλος Χριστ. Επιστ. Κέρκυρας, Κέρκυρα
Μοράρος Κωνσταντίνος, ιδιωτικός υπάλληλος, Αθήνα
Μπαλάσκας Βασίλης, καθηγητής, Άρτα
Μπέκης Νίκος, πρ. ΕΛΜΕ Ημαθίας, Βέροια
Μπλίκας Θόδωρος, Μηχανικός, Αθήνα
Μπογδάνου Μαρίνα, εκπαιδευτικός-συνδικαλίστρια, Κέρκυρα
Μπούρδαλας Παναγιώτης, αντ. Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Οβρυά Πάτρας
Ναξάκης Αντώνης, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Χανίων-Νομ Π. ΑΔΕΔΥ Χανίων, Κολυμπάρι Χανίων
Ναξάκης Χάρης, πανεπιστημιακός-οικονομολόγος, Άρτα
Ναυπλιώτης Κώστας, Ιδ. Υπάλληλος, Αθήνα
Παναγιώτου Θωμάς, μαθηματικός, Γραμματέας Ε.Λ.Ε.Ε., Χανιά
Παπαδάκης Στέλιος, εκπαιδευτικός, Χανιά
Παπαναγιώτου Βίκυ, Εκπαιδευτικός, Χανιά
Παπαχατζής Ηλίας, αντ. ΕΛΜΕ Ηλείας, μέλος ΠΡ.Ε.Σ.ΠΑ, Γαστούνη
Πιέρου Νάγια, Εκπαιδευτικός, Χανιά
Ρήγος Γιάννης, Μηχανικός, Αθήνα,
Τσίρου Μαρία, καθηγήτρια, Άρτα
Τσιτσιμπής Γιώργος, δάσκαλος, Καρδίτσα
Υφαντής παπα-Ηλίας, συνταξιούχος Ιερέας – αρθογράφος, Αγρίνιο
Φακούδης Ευάγγελος, Εκπαιδευτικός, Αλεξανδρούπολη
Ετικέτες: στάση πληρωμών, Κρίση, Τρόικα, αναδιαπραγμάτευση χρέους
7 Ιουνίου, 2010 στο 12:03 ΜΜ |
«Η Ελλάδα βέβαια δεν είναι η μόνη χώρα με υψηλό χρέος, 120% του ΑΕΠ. Την ξεπερνούν χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία, κλπ.»
Δεν είναι σωστό.
Μόνο η Ιταλία και η Ιαπωνία έχουν ψηλότερο δημόσιο χρέος, σε ποσοστό του ΑΕΠ.
Η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία εχουν μικρότερα χρέη και ελλείματα.
Αναγγελία πτωχευσης, δεν είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Πρώτα πρέπει να βρούμε διέξοδο απο την οικονομική κρίση : Μειωση των ελλειμάτων και μείωση των δημόσιων δαπανών ΄με νοικοκύρεμα.
7 Ιουνίου, 2010 στο 3:15 ΜΜ |
exw mia aporia…
giati den ekanan perikopes stous vouleytes?
THA EPREPE NA PAPSOUN NA PLHRWNONTAI GIA 10 XRONIA
ME TOSA POU MAS EXOUN KLEPSEI OLOI TOUS
TOSA XRONIA
XREWNONTAS MAS AKOMA KAI TA KINHTA TOUS,
TA GYMNASTHRIA TOUS KAI TIS XLIDATES LOXES TOUS…
EXW AHDIASEI ME THN TOSH APAN8RWPIA TOUS,
KOPSANE TA FARMAKA APO TOUS ASTHENEIS
KAI TA ANAPHRIKA EPIDOMATA KAI OLA OSA EXOUN ANAGKH
GIA APLH EPIVIWSH OLOI OI APOROI AS8ENEIS+ANAPHROI…
KAI TA DIKA TOUS TA VRWMOLEFTA
AYGATIZOUNE STIS TRAPEZES.
TOSH ADIKIA
TOSH ANAIS8HSIA
TOSO 8RASSOS
TOSH SKLHROKARDIA
DEN KSANADA POYTHENA.
HMARTON KYRIE
ELEHSON HMAS.
7 Ιουνίου, 2010 στο 6:26 ΜΜ |
@agapi
Έτσι…… Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι έχουν αντί για καρδιά την… κόπρον του Αυγείου… Είναι ιλαροτραγικό, είναι εφιαλτικό και με τις δύο έννοιες…
Και για όλα αυτά «πυρ ήλθομεν βαλείν και τι θέλομεν ει ήδη ανήφθη»… Πρώτα στις καρδιές και μετά, πλειοψηφικώς, στο κοινωνικό κακό και άδικο… 🙂
@ange-ta
Ange-ta μου, καλως μας ήλθες και ειλικρινά σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου… Προσωπικά, έχω ασχοληθή περισσότερο με το θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος, ως πρόφασης της σημερινής κατάστασης… Για να μην πω ανακρίβειες, μήπως θα ήθελες πρώτα να μας καταθέσης τις σχετικές πηγές σου;
Επίσης, αν θέλη κάποιους από τους φίλους που συμφωνούν ή που υπογράφουν, να μας καταθέση και αυτός κάποια πηγή…;
Σας ευχαριστώ όλους, και έχετε την αγάπη μου από το βάθος της καρδιάς μου…
7 Ιουνίου, 2010 στο 9:50 ΜΜ |
http://de.wikipedia.org/wiki/Staatsverschuldung.
Είναιστα γερμανικά, αλλά κατανοητά.
Σε άσχημη οικονομική κατάσταση είναι η Ιταλία με 116% , αλλά δεν έχει μεγάλο έλλειμα, η Ιαπωνια με κοντα 200% (αλλα όλο το χρέος το έχουν ιαπωνικές τράπεζες).
Ελλείματα πάνω απο 10% έχει η Ιρλανδία, εμείς, και το ΗΒ.
Η δική μου η γνώμη είναι ότι το υπάρχον μοντέλο δεν έχει μέλλον και δεν βλέπω το λόγο να βγούμε εμείς πρώτοι στη φτώχεια. Ολοι θα φτωχύνουμε σε λίγα χρόνια. Εκείνο που χρειάζεται είναι ένα άλλο μοντέλο. Χωρίς τράπεζες και με ντόπια παραγωγή. Που σημαίνει προστασία των συνόρων και επιβολή φόρων σε όλες τις εισαγωγές.
Εξω απο το Ευρω, χωρίς άλλη πρόταση είναι αυτο που θέλει σήμερα η Γερμανία.
7 Ιουνίου, 2010 στο 9:55 ΜΜ |
PROS TON ANGE-TA
FILE
DEN TE8HKE 8EMA ANAGGELIAS PTWXEUSHS
KAI OUTE PROKEITAI NA GINEI.
TWRA,OSON AFORA THN ELLADA
OI MASWNOI MAS MISOUNE
KAI THELOUN NA EKSONTWSOYN TON ELLHNIKO LAO
ME YPOYLO TROPO…
7 Ιουνίου, 2010 στο 10:57 ΜΜ |
OI PROFEITIES TWN AGIWN PATERWN’
OPWS TOU AGIOU NEILOU TOY MYROBLITOU
LENE PWS THA YPARXEI FTWXEIA GENIKA,
KAI OLOI THA DOKIMASTOUME
SE OLA.
STHN PISTH MAS
STHN ANTOXH MAS
STHN YPOMONH MAS
KAI STHN AGAPH MAS….
7 Ιουνίου, 2010 στο 11:11 ΜΜ |
Προφητείες \ Προφητεία Αγίου Νείλου
Νείλου του Μυροβλύτου, Αγιορείτου
Προφητικά και Σωτήρια (1651 † )
Οι άνθρωποι εκείνοι που θα περπατούν εις τα μέσα του ογδόου αιώνος (7.500 από κτίσεως κόσμου) θα συγκαταβαίνουν εις την φθοράν της πορνείας, τότε θέλει γίνη ταραχή μεγάλη να φιλονικούν ακαταπαύστως, και δεν θέλουν εύρη ούτε την αρχήν ούτε το τέλος.
Ύστερον θέλει γίνη η ογδόη Σύνοδος…, και τότε θα ειρηνεύσουν ολίγον καιρόν οι άνθρωποι, και πάλιν θέλουν να μετατρέψουν την γνώμην τους εις το πονηρόν, εις την απώλειαν, και να μη γνωρίζουν τι εστι το στέφανον του γάμου, μόνον θα έχουν μίαν απώλειαν και συγκατάβασιν εις την ασωτείαν χειρότεροι από τα Σόδομα και Γόμορρα…,και άλλα μύρια κακά θα πολιτεύωνται, και όσαι κακίαι θα πολιτεύωνται, τόσαι δυστυχίαι θα έλθουν, … και τας κακίας οπού έκαμνον οι παλαιοί άνθρωποι πριν του κατακλυσμού, διπλασίως θα εργάζωνται αυτοί χειρότερα… θα αποφασίζουν, ότι εκείνος οπού εργάζεται την κακίαν θα είναι καλός…και όσον θα πλεονεκτούν οι άνθρωποι, τόσον δυστυχία θέλει είναι εις τον κόσμον…Η φιλαργυρία είναι πάθος ακόρεστον… Η πλεονεξία είναι οδηγός της απωλείας και η ακτημοσύνη είναι οδηγός της σωτηρίας. Επλεονέκτησες; απώλεσας την σωτηρίαν σου, διότι η σωτηρία του ανθρώπου κινδυνεύει να χαθή από την πλεονεξίαν.
Αυτή η κατηραμένη θα φέρη εις τον κόσμον την δυστυχίαν και θα απωλεσθή η ευτυχία, αυτή εκατάστησε την διχόνοιαν εις τον κόσμον, και εις την μοναδικήν πολιτείαν…Η πλεονεξία είναι θρόνος του αντίχριστου…Η πλεονεξία επρόσφερε το ψεύδος εις τον κόσμον, και ελκύζονται με το ψεύδος και ανομούν με την αρπαγήν της αδικίας, και η αλήθεια εχάθη, και εις το ψεύδος πείθονται όλοι. Η αλήθεια είναι η ένσαρκος οικονομία του Χριστού και το κήρυγμα του Ευαγγελίου, και το ψεύδος είναι η έλευσις του αντιχρίστου και η βασιλεία του, όπου θέλει να φέρη την παγκόσμιον δυστυχίαν και απώλειαν εις όλον τον κόσμον, και καθώς οι Προφήται προέλεγον την έλευσιν του Κυρίου, έτσι και η πολυφρόντισις θα σκοτίζη την διάνοιαν των ανθρώπων, θα γίνωνται αναίσθητοι εις την σωτηρίαν τους, από την πολλήν φροντίδα οπού θα έχουν, και η σωτηρία σώζεται μόνον εις όσους δεν πείθονται εις την εργασίαν του αντίχριστου, και η εργασία του αντίχριστου είναι η μέριμνα του κόσμου και ο θησαυρισμός…και την σήμερον οι άνθρωποι εδόθησαν εις την πολυθησαύρισιν και μέριμναν, και παρεδόθησαν εις την απώλειαν με αρπαγάς, προδοσίας, ψεύδη, αρρενομανίας, γαστριμαργίας, υπερηφανείας, με την σκληρότητα της καρδίας, και με την πλεονεκτικήν φιλαργυρίαν…
…Όταν θα δυστυχεύση ο κόσμος από την χάριν του παναγίου Πνεύματος, τότε θα έλθουν εις τον κόσμον όλαι αι δυστυχίαι να τον περικυκλώσουν. Και πρώτον θα δυστυχεύση ο κόσμος από την αγάπην, ομόνοιαν και σωφροσύνην, δεύτερον θα δυστυχεύση κάθε χώρα και να χαθούν τα υποκείμενα κεφάλαια από τας χώρας, και θέλει δυστυχεύση και η Εκκλησία του Χριστού από αρχιερείς και ποιμένες και πνευματικούς
Ύστερον από αυτήν την δυστυχίαν θα γεννηθή ο ακάθαρτος από την κοιλίαν της ακαθαρσίας, και θα ποιή σημεία και τέρατα με δαιμονικάς φαντασίας, υποκρινόμενος εις τον κόσμον πως είναι πράος και ταπεινός τη καρδία, αλλά θα είναι αλώπηξ εις την καρδίαν και λύκος εις την γνώμην. Και τροφή του θα είναι η ταραχή των ανθρώπων, όταν θα ταράσσωνται οι άνθρωποι, τότε θα ζωοτρέφεται ο αντίχριστος.
Και η ταραχή των ανθρώπων θέλει είναι η κατάκρισις, ο φθόνος , η μνησικακία, το μίσος, η έχθρα, η πλεονεξία, η αρρενομανία, η μοιχεία, η πορνεία, η λήθη της πίστεως και η αλαζονεία, αυτά είναι η τροφή του αντιχρίστου, και θα είναι κεφαλή επάνω εις τας χώρας…, και εξουσιαστής εις τον κόσμον. Και θα εξουσιάση την αίσθησιν του ανθρώπου, και όλοι θα πείθονται εις αυτόν, διότι αυτός θα είναι νομοκράτωρ και αυτοκράτωρ, και θέλει ενεργεί όλων την απώλειαν, και όποιος ευρίσκεται εις την απώλειαν εκείνος θα νομίζη πως εργάζεται την σωτηρίαν του.
Τότε θα καταφρονηθή το Ευαγγέλιον της Εκκλησίας, διότι η απώλεια θέλει φέρη τότε μεγάλην δυστυχίαν εις τον κόσμον, και θέλει γίνουν σημεία και φοβερά εν μέσω της δυστυχίας. Πείνα φοβερά θέλει γίνη οπού να μην χορταίνη ο άνθρωπος, διότι τότε θα τρώγη επτά φορές περισσότερον από ότι τρώγει τώρα και πάλιν να μην χορταίνη, και θα είναι πανταχού μεγάλη δυστυχία… Τότε, όσοι σφραγισθούν με την σφραγίδα του αντιχρίστου πολλοί θα πεθάνουν εις τους δρόμους, και η καρδία τους περισσότερον θα λιγώνεται, και μη δυνάμενοι να βαστάσουν την πείναν και την λιγούραν, θα αρπάζουν να τρώγουν τους νεκρούς… και η σφραγίς του θα γράφη, εδικός μου είσαι, ναι εδικός σου είμαι, θεληματικώς μου έρχομαι και όχι δυναστικώς και αλλοίμονον εις όποιον σφραγισθή με αυτήν, τότε θα γίνη μεγάλη ταραχή εις τον κόσμον… και βλέποντας ο Θεός την ταραχήν των ανθρώπων, θέλει προστάξη την θάλασσαν να λάβη την πρώτην της ουσίαν οπού ήτον θερμοτάτη… και όταν καθίση ο αντίχριστος εις τον κατηραμένον του θρόνον, θέλει βράση η θάλασσα ωσάν χάλκωμα, και θέλει στειρεύση η γη τα βότανα και δένδρα από την θερμότητα της θαλάσσης και αι φλέβαι των πηγών θα ξηρανθούν και τα ζώα και πετεινά να αποθάνουν από τον χνώτον της θαλάσσης. Και τότε θα γίνη η ημέρα ωσάν ώρα, η εβδομάδα ωσάν ημέρα, και ο μήνας ωσάν εβδομάδα, διότι από την πονηρίαν του ανθρώπου θα γίνουν τα στοιχεία βιαστικά, δια να τελειώση γρήγορα ο καιρός, οπού ελάλησεν ο Θεός… Τότε θα έλθουν να κηρύττουν ο προφήτης Ηλίας και ο δίκαιος Ενώχ…και να λέγουν. Όποιος κάμη υπομονήν και δεν σφραγισθή με την σφραγίδα του αντίχριστου, θέλει σωθή, και εξάπαντος θα τον δεχθή ο Θεός εις τον Παράδεισον, μόνον να μην σφραγισθή, αλλά να κάμνη τον σταυρόν του, διότι η σφραγίδα του σταυρού ελευθερώνει τον άνθρωπον από τα βάσανα του άδου, και η σφραγίδα του αντιχρίστου τον παραδίδει εις τα βάσανα του άδου. Και αν πεινούν, να μην ζητούν τροφήν, μόνον να έχουν υπομονήν, και βλέποντας ο Θεός την υπομονήν τους, θα στείλη εξ ύψους βοήθειαν… Τα παγκάκιστα δε τέκνα του αντιχρίστου είναι η πορνεία, η μοιχεία, η αρσενοκοιτεία, ο φόνος, η αρπαγή, η κλεψιά, η αδικία, το ψεύδος, η τυραννία, η πώλησις και αγόρασις του ανθρώπου…,τόσον πονηρά θέλει γίνη η ανθρώπινος φύσις τότε…,και θα ενεργήσουν την πονηρίαν τους περισσότερον από τους δαίμονας…και βλέποντας ο αντίχριστος πως θα γίνη η ανθρώπινος φύσις πονηροτέρα από τους δαίμονας, θέλει χαρή κατά πολλά… Ορθόδοξος Φιλόθεος Μαρτρία Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη»
Αυτό το κείμενο στα Αγγλικά
Εκ του Βιβλίου Διά να μην πλανηθούμε από τον Αντίχριστο
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ
8 Ιουνίου, 2010 στο 6:50 ΜΜ |
@ philalethe00
Καλά εκανες και το ανέβασες, Εγώ ακόμα να το ανεβάσω…
@ ange-ta
Εχεις δίκιο για τα ελλείματα. Αλλα το κείμενο δεν μιλά γι αυτά, αλλα για το χρέος.
Επειδή όμως το κείμενο δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό, το αδικείς. Για πέρασε από την Αποικία να δεις τα κείμενα τα οικονομικα του Δημ. Καζάκη, του Βασ. Βιλάρδου, του Τάκη Φωτόπουλου κ.ά., όποτε τα πράγματα είναι πολυ καθαρά, και εκατονταδες στοιχεία.
Δυστυχώς το ζήτημα δεν είναι τι θέλει π.χ. η Αμερική για την Ε. Ε. της Γερμανίας και Γαλλίας και εν γένει της βόρειας βιομηχανικής Ευρωπης, αλλα τι συμφέρει το λαό μας, τους εργαζόμενους και εν γενει τις ψώρες της νότιας Ευρώπης.
Εκτιμώ λοιπόν ότι μεχρι το Φθινόπωρο θά’ χει καθαρίσει το πράγμα και για τη μέγγενη του Ευρω. Για τη μέγγενη της μη πληρωμής του τοκογλυφικού χρέους έχει ξεκαθαρίσει τουλάχιστον σε πολλούς…
Στις προτάσεις αυτού του πακέτου δεν έχει ουδείς θεμελιωμένα απαντήσει πειστικά και αντίθετα.
Δυστυχώς είναι η μόνη διέξοδος πλην της υποταγής…
9 Ιουνίου, 2010 στο 3:42 ΜΜ |
{+τοῦ μοναχοῦ Μωυσῆ Ἁγιορείτη}
ἀπὸ τὸ περιοδικὸ «Πρωτάτον», ἀριθ. 117, Ἰανουάριος-Μάρτιος 2010
– Λέγεται ἀπὸ τοὺς εἰδικοὺς ἐρευνητὲς πῶς ἡ λέξη μοναχὸς περιέχει τὴν παλαιοδιαθηκικὴ ἔννοια γιὰ ἀμέριστη, ἑνιαία καρδιά, προσηλωμένη μόνιμα, μόνο στὸν μόνο Θεό. Ὁ πιστὸς ἄνθρωπος μπορεῖ ν’ ἀπαντήσει στὴ βαθειὰ ἐπίγνωση τῆς μοναδικότητας τοῦ ἑνὸς ἀληθινοῦ Θεοῦ μόνο μὲ τὴν ἐνεργοποίσηση ὅλων του τῶν δυνάμεων, δυνατοτήτων καὶ ἐφέσεών του πρὸς ὁλοκληρωτικὴ ἀγάπησή του. Ὁ συνεχὴς καὶ μόνιμος προσανατολισμὸς τῆς ἀνθρώπινης ὑπάρξεως στὸν Θεὸ χαρακτηρίζεται ὡς ἁπλότητα.
Ἡ ἀσκητικότητα καὶ ἡ ἐγκράτεια δίνει ἐσωτερικὴ ἑνότητα καὶ χαρακτηρίζει τοὺς ἀληθινοὺς φίλους τουΘεοῦ, τοὺς ἁπλοὺς καὶ ὄχι ἁπλοϊκούς.
Μοναχὸς κατὰ ἄλλη ἔννοια σημαίνει ὁ ἀπόλυτα συγκεντρωμένος στὸν Θεό, ποῦ προέρχεται ἀπὸ τὴ σημιτικὴ ρίζα ἑνοποιῶ, εἶμαι ἕνας, μοναδικός, μονήρης, δοσμένος ὅλος στὸν Θεό.
Στ’ ἀραμαϊκά, συριακὰ καὶ κοπτικὰ μοναχὸς σημαίνει ἐπίσης ὁ ἐκλεκτός, ὁ ἕνας, ὁ ἀσκητὴς-ἀγωνιστής. Ὁ ἅγιος Διονύσιος ὁ Ἀρεοπαγίτης μοναχοὺς ὀνομάζει ὅσους ἔχουν ἀμέριστη καὶ ἑνιαία ζωή, ποῦ τοὺς ἐνώνει στὶς ἱερὲς συνάξεις, σὲ μία θεϊκὴ μονάδα καὶ φιλόθεη τελείωση. Ὁ μοναχὸς κατευθύνει σταθερὰ τὴ ζωή του στὸν Θεό. Ἀποστολὴ τοῦ μονάχου εἶναι νὰ ὁμοιωθεῖ μὲ τὸν Θεό, νὰ ἑνωθεῖ, νὰ θεωθεῖ.
Ὁ ἀββὰς Ἁλωνᾶς λέγει: Ἂν ὁ ἄνθρωπος δὲν πεῖ στὴν καρδιά του ὅτι αὐτὸς μόνο καὶ ὁ Θεὸς εἶναι σὲ αὐτὸν τὸν κόσμο, δὲν πρόκειται νὰ βρεῖ ἀνάπαυση. Πρόκειται γιὰ μία ἁγία μοναξιὰ καὶ ὄχι γιὰ νοσηρὴ ἀπομόνωση. Δὲν ἔχει τὰ στοιχεῖα τῆς ἀφιλαδελφίας καὶ ἀφιλανθρωπίας, ἀλλὰ προέχει ἡ αὐτογνωσία καὶ ἡ φιλοθεΐα. Ὁ μοναχὸς προσεύχεται γιὰ τοὺς ἀδελφούς του καὶ δὲν μπορεῖ νὰ μὴ τοὺς ἀγαπᾶ ὅλους. Ἔτσι παρότι ὁ ἀληθινὸς μοναχὸς εἶναι μόνος δὲν πάσχει ἀπὸ μοναξιά, ἐνῶ ὁ σύγχρονος ἄνθρωπος τῶν πολύβουων καὶ πολυάνθρωπων μεγαλουπόλεων, ποῦ συνωθεῖται καθημερινὰ ἀπὸ πλήθη κόσμου, πάσχει τρομερὰ ἀπὸ σκληρὴ καὶ ἀφόρητη μοναξιά.
Μία ἄλλη σημασία τῆς λέξεως μοναχὸς κατὰ τὴν ἑλληνικὴ ἀρχαιότητα εἶναι ὁ αὐθύπαρκτος, ὁ ἐλεύθερος, ὁ ἀπόλυτα μεμονωμένος, ὁ μονήρης. Ἀργότερα εἶχε καὶ τὴν ἔννοια ἄγαμος, ἀλλὰ καὶ τοῦ ἔχοντος μόνο ἕνα ἱμάτιο, μοναχίτων. Προσωπικά μου ἀρέσει ἡ ἑρμηνεία ὅτι μοναχὸς σημαίνει αὐτὸς ποῦ ἔχει δώσει ὅλη τὴν καρδιά του στὸν Θεό, ἔχει ἐσωτερικὴ ἑνότητα καὶ πλήρη ἀφοσίωση στὸν Θεὸ καὶ δὲν εἶναι διχασμένος καὶ δίψυχος. Δίνονται καὶ ἄλλες ἐνδιαφέρουσες ἑρμηνεῖες, προερχόμενες ἀπὸ τὰ συριακά. Μοναχὸς λέγεται αὐτὸς ποῦ ἑκούσια ἐπιλέγει τὴν ἀγαμία, αὐτὸς ποῦ ἔχει μονοτροπὴ ζωή, αὐτὸς ποῦ ἔχει μία ἰδιαίτερη σχέση μὲ τὸν Μονογενῆ Υἱὸ καὶ Λόγο τοῦ Θεοῦ.
Σ’ ἑβραϊκὰ κείμενα μοναχὸς σημαίνει καὶ μοναδικός, αὐτὸς ποῦ ἐξελέγη ἀπὸ τὸν Θεό, αὐτὸς ποῦ εἶναι ἀπόλυτα ἀφοσιωμένος στὴν ἐκπλήρωση τοῦ θείου θελήματος, μὲ τὸ ὅποιο μερικὲς φορὲς δὲν συμφωνεῖ ἡ ἀνθρώπινη λογική. Ὁ Θεὸς εἶναι μόνος καὶ ὁ ἄνθρωπος τοῦ Θεοῦ μόνος, ὁ ἕνας ὑπάρχει γιὰ τὸν ἄλλο, ὁ ἕνας ἀναφέρεται στὸν ἄλλο. Πρόκειται γιὰ μία ὑπέροχη, μεγαλειώδη καὶ καταπληκτικὴ κατάσταση καὶ εἰκόνα.
Τελικὰ μοναχὸς σημαίνει μόνος; Μόνος, ἀλλὰ ὄχι ὅμως αὐτόνομος, ὡς δῆθεν δεδικαιωμένος καὶ ἀποστρεφόμενος τοὺς ἀδελφούς του. Ἡ μοναστικὴ ἐξωτερικὴ μόνωση θὰ πρέπει νὰ σχετίζεται ἀπαραίτητα μὲ τὴν ἐνοειδὴ ἐσωτερικὴ ζωή. Κατὰ τὸν ὅσιο Μακάριο τὸν Αἰγύπτιο μοναχὸς σημαίνει ὃ μόνος, ποῦ δὲν ἔχει γυναίκα, ποῦ ἄφησε τὸν κόσμο ἐξωτερικὰ κι ἐσωτερικά, δηλαδὴ τὰ κοσμικὰ πράγματα καὶ τὸ κοσμικὸ φρόνημα. Μοναχὸς ἐπίσης λέγεται γιατί συνεχῶς ἐπικαλεῖται τὸν Μόνο Θεό, ἀγωνιζόμενος νὰ ἔχει μονοειδῆ λογισμό, στραμένο μόνιμα στὸν Θεό, μὴ καταδεχόμενος λογισμοὺς κακίας…
Τὰ παραπάνω ἔγραψα στὴ ταπεινὴ Καλύβη μᾶς ἕνα βραδυνὸ ποῦ ἔβρεχε, παραμονὲς Χριστουγέννων, ὑστέρα ἀπὸ τὴ μελέτη τοῦ βιβλίου τοῦ Ο. F. Boumarhnou «Μοναχός ἐστι…». Δὲν ξέρω ἂν σᾶς ἔδωσα νὰ καταλάβετε τί σημαίνει μοναχός. Αὐτὸ ποῦ γνωρίζω ὅμως εἶναι καὶ ἀταπεινόλογα καταθέτω, πῶς ἐνῶ φορῶ τὸ ράσο τοῦ μονάχου 35 ἔτη, μοναχὸς ἀληθινὸς ἀκόμη δὲν ἔγινα. Παρακαλῶ εὔχεσθε νὰ μονάσω πραγματικά.
ΠΗΓΗ:ΖΩΗΦΟΡΟΣ
Read more: http://pentapostagma.blogspot.com/2010/05/blog-post_6414.html#ixzz0qMXgYtuq
10 Ιουνίου, 2010 στο 10:05 ΠΜ |
@ manitari
μα και για τα χρέη μιλάω. Είμαστε λίγο πίσω απο την Ιταλία. Αλλά δεν είναι αυτο το ζήτημα.
η Αποψη: εξω απο την Ευροζώνη και στάση πληρωμών, είναι ανεύθυνη, γιατι δεν υπάρχει καμία μα καμία απολύτως πιθανότητα να φέρει θετικά αποτελέσματα. Πρώτος γιατι οι παγκόσμιοι χωροφύλακες των τραπεζών και του χρηματιστικού κεφαλαίο θα πάρουν τα λεφτά τους με τρόπους που δεν φαντάζεσαι.
Π.χ κατάσχεση περιουσιών (φορτίων εμπορευμάτων) που θα κάνουν αμέσως μετά την μονομερή αναγγελία. Αποκλεισμός και ότι πιο δολοφονικό μπορείς να διανοηθείς.
Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει ένα εχθρό που παραμονεύει και δεν είναι καθόλου εξοπλισμένη. Και δεν είναι τα όπλα που λείπουν αλλά η θέληση. Επίσης μην ξεχνάμε ότι ΔΕΝ υπάρχει εθνική Κυβέρνηση αλλά υπηρέτες του ξενου Κεφαλαίου.
Ακόμα, μη ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει κίνημα σοβαρό. Ούτε εκ δεξιών ούτε εξ αριστερών.
Μην ξεχνάμε, ότι δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑ μόνιμο σύμμαχο. Ούτε τους Ρώσους, ούτε τους Αμερικανούς, ούτε και τους κινέζους.
Πρώτα πρέπει να συναφθούν συμφωνίες υπεράσπισης της εδαφικής μας ακεραιότητας, που θα κινδυνευσει ευθύς μετα απο μια μονομερή αναγγελία στάσης πληρωμών!!!!
Λοιπόν προσοχή, γιατι οι καιροί είναι σκοτεινοί.
10 Ιουνίου, 2010 στο 3:55 ΜΜ |
O ANGE-TA EKSAFANISTHKE?
EIPAME OTI DEN TE8HKE 8EMA XREWKOPIAS yet!
anyway,merika atoma lene kati,kai meta eksafanizontai.
monologoun?
EYLOGHSON+
10 Ιουνίου, 2010 στο 6:07 ΜΜ |
@ Agapi,
τι εννοείς καλή μου εξαφανίστηκα;;
Ανδιαπραγμάτευση του χρέους κάνεις όταν αδυνατείς να πληρώσεις ήτοι «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
Ομως υπάρχουν άλλα εργαλεία που μπορεί κανείς με το σπαθι του να αλλάξει το χρέος, αν αποδείξει ότι ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ από αυτο ήταν «ειδεχθές»
Και βέβαια η επιστροφή στη δραχμη, είναι ανέφικτο, ασε που ακριβώς αυτο ζητάει η Γερμανία που είναι φιλότουρκη.
10 Ιουνίου, 2010 στο 9:51 ΜΜ |
SYGNWMH,ANGE TA
ENNOOUSA DEN APOSAFINHSES TA PERI XREWKOPIAS.
DEN TE8IKE TETOIO 8EMA APO KANENAN.
KAI KAPOIOI ANALYTES STH TB
-DEN KSERW POSO AKSIOPISTOI OMWS-
EIPAN
OTI H ELLADA EXEI TA KEFALAIA THS SE KSENA HERIA
KAI OI KSENOI DEN THA AFHSOUN NA SYMBEI H XREWKOPIA.
LOGIKO AKOUGETAI.
DEN KSERW KATA POSON ISXYEI.
AS MHN KSEHNAME
OMWS
OTI -OTI EPITREPSEI O KYRIOS THA MAS SYMBEI.
KAI OI PROFHTEIES LENE=ERXONTAI DEINA
DYSKOLES MERES.
AS EIMASTE PIO POLY STHN PROSEYXH
KAI NA EXOUME METANOIA.,TAPEINWSH+
NA EIMASTE EN EGRHGORSI,PNEYMATIKA
{AN TO EGRAPSA SWSTA-AN OXI-SYGNWMH-DEN EIMAI TOU
PANEPISTHMIOU…SYGXWRESTE ME. KAI PARAKALW DIORTHWSTE ME…}
PHILALETHE ESY TI LES PERI PTWXEUSIS KAI LOIPA?
EULOGHSON+
11 Ιουνίου, 2010 στο 10:34 ΜΜ |
@ agapi,
ερχονται δύσκολα χρόνια, αυτό είναι σίγουρο. Και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με λίγα, αν αυτο το ερμηνεύεις «ταπείνωση» τότε δεν θα διαφωνήσω.
Οντως, αν η Ελλάδα χρεωκοπήσει θα παρασύρει και άλλους, και γι αυτο δεν θα την αφήσουν!
12 Ιουνίου, 2010 στο 11:37 ΠΜ |
xairete +endynamous8e en Kyriw+
ange-ta
o tapeinos arkeitai sta liga
kai PANTA DOXAZEI TO 8EO GIA OLA…
osoi einai-eimaste kaloma8Hmenoi
prepei na kanoume askisi
gia na arxizoume na sinithizoume sta poly liga…
Eylogison
eyxes8e+
Elaxisti A+
13 Ιουνίου, 2010 στο 8:35 ΜΜ |
Συγγνώμην για τη αργοπορία να απαντήσω, δυστυχώς είμεθα και σε εξεταστική περίοδο εδώ, από τις τελευταίες και πιο επίπονες… 🙂
@ange-ta
Ange-ta μου, οι προτάσεις σου είναι καλές και όμορφες, πάντως ομολογώ, ότι κινούνται σε ένα άλλο πλαίσιο από αυτό που έχω συνηθίσει. Π.χ., εδώ(=Ελλάδα), οι πιο «ψαγμένοι» από τους Αριστερούς κοινωνικά λένε(-με), ότι άλλο πράγμα είναι η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, όταν π.χ. το κάνει ένας απλός άνθρωπος σε διαπραγμάτευση με μια πανίσχυρη συμβατικά και κοσμικά τράπεζα, και άλλο είναι η κήρυξη πτώχευσης, δηλαδή διακρίνονται σαφώς. Θα ήθελα πολύ, επειδή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, να μας αναπτύξης, όταν προλάβης, πώς το βλέπεις το θέμα με τις συνέπειες της διακήρυξης αυτής. Ας πούμε, ο Στ. Παπαθεμελής σε άρθρο του στο «Παρόν», εξαιρετικό όντως, έγραφε για το πόσες δεκάδες χώρες έχουν προχωρήσει σε τέτοια, μονομερή στάση πληρωμών έναντι των δανειστών. Γεγονός είναι, ότι οι ΗΠΑ φόρτωσαν χρέη σε χώρες όπου υπήρχαν προδοτικές, αμερικανοκίνητες Χούντες, στην Λ. Αμερική, χωρίς μετά να μπορέσουν, τουλάχιστο βραυπρόθεσμα, να απαλείψουν τα χρέη αυτά, αν και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για δυνάμεις καταστολής, στρατιωτικές και συναφείς δαπάνες.
Επίσης, για το χρέος, ο φίλος μας ο Μαξ Κάιζερ δεν λέει, ότι και επί ιεσόδου στην ΟΝΕ -τα έλεγε κι ο Βεργόπουλος σε άρθρο του- ήταν το ίδιο, απλώς με την βοήθεια της Γκόλντμαν Σαχς αποκρύφτηκε προς ώραν για να μας δεχθούν οι εν ΟΝΕ εταίροι;
Πρέπει να ομολογήσω, ότι η πορεία, πάντως, της χώρας, είναι αυτοκτονική, βάσει απλού νόμου των πιθανοτήτων και παρελθόντος, η πιθανότητα να ανακάμψη η Ελλάδα έτσι είναι κοντά στο NULL, 0.00, μηδέν εις το πηλίκιον που λέει κι ο αγαπημένος μας πρωθυπουργός . 🙂
@agapi
Το ζητούμενο, αδ. Αγάπη, είναι να ισχύσει τουλάχιστον μία εξ ίσου κατανομή του βάρους, στους οικονομικά ισχυρότερους. Αλλά εδώ, φοβόμαστε μήπως αυτοί οι επιδεικτικά σχολάζοντες πάρουν τις βιομηχανίες τους και φύγουν, Εκεί μας κατάντησε το έκτρωμα της πανάθλιας και γελοίας παγκοσμιοποίησης του Κεφαλαίου, που κάνει τα οστά του Άνταμ Σμιθ να τρίζουν.Επίσης, πολλοί δεν θα έχουν ούτε καν τα χρειώδη, και έτσι δεν μπορεί να γίνει καν ακούσιο, έστω, κόψιμο των παθών. Σε ανάλογη περίπτωση(και για την κρίση δεν ευθύνονται, θεολογικά μιλώντας, οι φτωχοί άνθρωποι, τουναντίον, οι μανιακά κερδοσκόποι, όπως λέει ο Αναστάσιος Αλβανίας), ο Άγιος Σπυρίδων Τριμυθούντος μπαχάλεψε, αν μου επιτρέπετε, με την προσευχή του, τις αποθήκες των πλουσίων, ώστε να πάρει ο φτωχός λαός τα δέοντα… 🙂
13 Ιουνίου, 2010 στο 9:13 ΜΜ |
MIA APORIA!!! 🙂
MONO TOU ANTAM SMITH TA KOKKALA THA TRIZOUN>?!!!
POIOS EINAI O ADAM SMITH?!
KAI ALLH MIA-SYGNWMH-APORIA
GIATI DEN LES KAI TON ANGE-TA {TI ONOMA KI AYTO!!! 🙂 }
ADELFO ANGE-TA?
EMENA DEN ME ARESEI TO ADELFH-SUGNWMH
SOU EKSIGHSA-DEN EIMAI MONAXH KAI DEN EIMAI ADELFH SKETH…!!!
GRAPSE: EN XRISTW+ ADELFH PLIZZZZZZZ!!!!!
EYXARISTW+
🙂
KALH NYXTA SAS+
13 Ιουνίου, 2010 στο 9:17 ΜΜ |
@AGAPI+
Όλοι αδελφοί είναι, και η αδ. Ange-ta ομοίως… 🙂 «Πάντες δε υμείς αδελφοί εστέ»(Μτ. 23:8).
Μην κάνουμε δύσκολα τα απλά, εν Χριστώ αδελφή Αγάπη……
Τώρα: Ο Άνταμ Σμιθ μίλησε για αυστηρά εθνοκρατικό καπιταλισμό, όχι για παγκοσμιοποιημένο. Το Κεφάλαιο ήταν κλεισμένο στα σύνορά του. Σήμερα, βέβαια, έχουμε ακόμη χειρότερο, καζινο-καπιταλισμό του σαλούν.
Εύχεστε… 🙂
13 Ιουνίου, 2010 στο 9:58 ΜΜ |
EULOGHSON!!! 🙂
DEN EKANA KANENA EGKLHMA
OYTE EKANA TIPOTA POLYPLOKO…
APLA VLEPW DIAKRISEIS ADELFE….
KAI KSEREIS POLU KALA TI ENNOW…
KALHNYXTA
OSO GIA TON KATHE ADAM SMITH
EDW DEN DINOUN SHMASIA STON XRISTO
KAI STHN AGAPH….
STA OIKONOMIKA AISXH THA KOLLISOUN…?
13 Ιουνίου, 2010 στο 10:01 ΜΜ |
@AGAPI+
Δεν ξέρω τι εννοείς, αλλά δεν έχει σημασία. Μετά διακρίσεως είναι ο τρόπος ο μόνιμός μου. Θεμελιώδης αρχή, όρος που προσπαθούμε να ανεβούμε τα μονοπάτια του… Δεν σε μαλώνω.
Ευλόγησον. 🙂
14 Ιουνίου, 2010 στο 4:09 ΜΜ |
🙂
den exei simasia ti ennoaaaaawwww?!!!!!!!
😦
kala!!!!
omws oute egw katalabainw ti grafeis!!!!
EYLOGEITE!!!!!!!!!!!
😦
14 Ιουνίου, 2010 στο 9:39 ΜΜ |
ps.
aporia…ta monopatia poianou?
TOU KYRIOU MAS?!+IHSOU XRISTOU?
tote me kefalaio Tou… EYLOGHSON+
🙂
MATS MOUTS!
14 Ιουνίου, 2010 στο 9:42 ΜΜ |
@AGAPI+
Καλησπέρα, Αγάπη. Τα μονοπάτια του όρους Κιλιμάντζαρο. 🙂 Περίπου.
14 Ιουνίου, 2010 στο 11:42 ΜΜ |
KYRIE ELEHSON!!!!!!!
TO KILIMANTZARO TI DOULEIA EXEI KALE PHIL.?!?
THA MAS TRELANEIS!!! -)
TI PINEIS KAI DEN MAS DINEIS?!
TO KILIMANTZARO-EINAI BOUNO/HFAISTEIO AFRIKHS
SWSTA?!
15 Ιουνίου, 2010 στο 2:41 ΜΜ |
@AGAPI+
O λόγος είναι βασικά για το δύσβατον όρος της διακρίσεως.
15 Ιουνίου, 2010 στο 11:33 ΜΜ |
H DIAKRISIS EINAI DWRO THEOU!!!
KAI THN EXOUN OI TAPEINOI KAI EN AGAPH EN XRISTW AN8RWPOI…
TWRA PWS SOU HR8E ESENA NA ONOMASEIS TO THEMA THS
DIAKRISEWS OROS KILIMANTZARON…..EINAI ….APORIAS AKSION¬
SYGXWRA ME
DEN KATALABAINW PWS SKEFTESAI….
EULOGHSON+
🙂