2)Το βασικό ζήτημα που τίθεται στο άρθρο που επισημάναμε είναι αυτό της κατηγορηματικής άρνησης από κάποιον επίσημο του να ορισθή γυναίκα ως ιερέας. Μέσα, δυστυχώς, στον σκοτασμό της ημιμάθειας και της αποκλειστικής κατοχής της μοντέρνας και μεταμοντέρνας «φεμινιστικής» (;) φιλολογίας, ο αρθρογράφος μας λέει, ότι για όλα αυτά ευθύνεται ο …Παύλος, τον οποίον ο προτεστάντης Holzner στο μνημειώδες, όντως, και λίαν εκτεταμένο έργο του «Παύλος» αναφέρει ως «ο πρώτος μετά τον Ένα», ενώ βέβαια δεν είναι ο πρώτος, αλλά η πρώτη, η «μετά τόκον παρθένος», που έχει τα δευτερεία της Τριάδος. Παραμερίζοντας προς στιγμήν την αίρεση, δηλαδή την (τυπικά κακή) δειγματοληψία(εκ του αιρούμαι=επιλέγω) των φράσεων που βγάζουν το ιδεολόγημα που θέλουμε (εδώ, είναι του… μισογυνισμού), ας ξαναδούμε λίγο το ιστορικό του θέματος που ο τάλας αναγνώστης δεν έχει την ευκαιρία να μάθη και, ειδικότερα, την σύγκριση της Εκκλησίας με τους συγχρονισμένους Ευαγγελικούς που ώρισαν παστόρισσες.

Η Παν-αγία και Υπερ-αγία -στο πρόσωπό της τιμάται, βέβαια, και το γυναικείο φύλο
Σε μερικές και αδρές γραμμές, λοιπόν, οι παστόρισσες δεν έχουν ιερωσύνη. Δεν υπάρχει ουδεμία δυνατότητα σύγκρισης των παστορισσών με τους Ορθόδοξους ιερείς. Οι προτεστάντες δεν δέχονται ούτε ιερωσύνη ούτε μυστήρια ούτε εικόνες ούτε αγάλματα ούτε κλήρο, αφού, βέβαια, οι Παπιστές, όθε και προέκυψαν, αποσχίστηκαν, βάζουν ……συντηρητικά στον «αγιασμό» που έγινε, κατά γνωστή έκφραση, «νόθο φάρμακο» (της ψυχής/πνεύματος/νοός/καρδίας), και υπήρξε ο γνωστός κληρικαλισμός. Είναι φαινόμενο παράλληλο και ανάλογο με τον αστικό διαφωτισμό. Βεβαίως, ως γνωστόν, υπήρχαν από την αρχή στην Εκκλησία δύο σημαντικοί θεσμοί, στους οποίους αναφέρονται και οι Πατέρες, όπως ο ι. Χρυσόστομος, σε ειδικές ομιλίες τους(«Εις το Χήρα καταλεγέσθω μὴ ἐλάττων ἐτῶν ἑξήκοντα γεγονυῖα·»).
Α)Ο θεσμός των χηρών
Β)Ο θεσμός των διακονισσών
Ο θεσμός των διακονισσών*, βεβαίως, ανταποκρινόταν σε όλη την εκκλησιαστική ιστορία που διήρκεσε, δηλαδή ως και την παρακμή της Ρωμανίας, σε μία ορισμένη εκκλησιαστική ανάγκη. Η διακόνισσα είναι βαθμός ιερωσύνης, ο πρώτος(κάπου μεταξύ Αναγνώστη και, από την άλλη, Ιεροδιακόνου και ιερέα/πρεσβυτέρου). Η ίδια η Οσία Μαρία Σκομπτσόβα(+1945) είχε σκοπό να χειροτονηθή διακόνισσα, αν και, τελικώς, εκάρη μοναχή, για να μπορέση, όπως είπε και ο μητροπολίτης της περιοχής των Παρισίων, Ευλόγιος, να επιτελέση το έργο της το κοινωνικό και «παραμυθητικό». Αυτό έγινε, τελικώς, μετά από την κατάληξη που είχε η συζήτηση στην εν Ρωσσία Εκκλησία, που ήταν, θα λέγαμε, η αποδοχή της σύγκλισης των δύο θεσμών και επίκτητων ιδιοτήτων. Επίσης, η χειροτονία γυναικών βεβαίως δεν αποκλείεται διόλου, εάν υπάρξη εκκλησιαστική ανάγκη προς τ(οι)ούτο στο μέλλον. Αλλά το να βλέπη κανείς, ούτως ή άλλως, κραυγαλέα και φοβερή ανισότητα σε αυτό, σημαίνει, ότι έχει συνηθίση να βλέπη τα πράγματα με ένα επιπόλαιο, δυτικότροπο τρόπο, ποσοτικό. Η Εκκλησία είναι σώμα που λειτουργεί αλληλοσυμπληρωτικά, είμαστε, δηλαδή, «αλλήλων μέλη», και ο καθένας έχει τις ιδιαίτερές του κλίσεις και ικανότητες, ιδιαίτερά του προσωπ-ικά ιδιώματα και γνωρίσματα. Μια περιδιάβαση μόνον στους Αγίους/Αγίες θα μας πείση τελεσίδικα για αυτό… Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι Πατέρες έχουν σημειώσει, ότι το γυναικείο φύλο είναι πιο «ευεπίφορο» στην ευλάβεια. Και αυτό, διότι έχει καταφέρη αυτό που μια ζωή προσπαθούσε ο μέγιστος της γενιάς του ΄30 και συγγραφέας του «Ταξιδιού στο Άγιο Όρος και στην Μέση Ανατολή» Γιώργος Θεοτοκάς: δηλαδή να νικήση τον ρασιοναλισμό του -την θεοποίηση του Λόγου, δηλαδή της ratio(διότι ο Λόγος υπονοεί, εννοιολογικώς, όρια). **
* Πρβλ. «Τις γαρ μείζων, ο ανακείμενος ή ο διακονών; Ουχί ο ανακείμενος ; Εγώ δε ειμί εν μέσω υμών ως ο διακονών.«(Λκ. 27:6)
** Αυτές οι Πατερικές παραπομπές ανευρίσκονται εύκολα και στο Διαδίκτυο. Είναι ενδιαφέρον τι λέει σχετικά ο Ι. Δραγούμης στον «ελληνικό πολιτισμό» του για αυτό και εντυπωσιακό ότι είναι τουλάχιστον οιονεί Πατερικότατος, σαν να έχει αφομοιώσει την Πατερική παράδοση στο θέμα τούτο:
«Το χωριό και οι γυναίκες πρώτα πρώτα μπορούν να σου δείξουν καθαρώτερα από κάθε άλλον το μονοπάτι για να ανηφορίσης κατά τις ρίζες σου. […]Και στις πολιτείες στο λαό μπορείς να μελετήσης τη ζωή της φύλης σου,γιατί δε μολεύτηκε ολότελα από ξενισμούς και σχολαστικισμούς. Όσο για τις όποιες γυναίκες, και του χωριού και της πολιτείας, αυτές παντού, με το να μένουν πιώτερο στο σπίτι παρά στην αγορά και να μη διαβάζουν εφημερίδες και για να είναι πιο εσωτερικές, θρησκευτικές, αισθαντικές από τον άντρα, φυλάγουν πιστότερα την παράδοση από τους άντρες, που την παραμορφώνουν από εξωτερικές επιρροές και από λογική.«(Ελληνικός Πολιτισμός, κεφ. «νεοελληνικός πολιτισμός», σ.1)
Ετικέτες: παστόρισσες, πνευματικότητα γυναίκας, σαπρός καρπός, Δραγούμης, Ευαγγελικοί, Θεσμός χηρών, Θεοτόκος, Οσία Μαρία Σκομπτσόβα, Χρυσόστομος, αιρέσεις, δευτερεία της Τριάδος, διακόνισσες
25 Απριλίου, 2010 στο 10:03 ΜΜ |
Το ότι η γυναίκα και ο άνδρας δεν έχουν πια διακριτούς ρόλους ούτε καν… σε προσωπικές στιγμές (όχι σχέση κυριαρχίας, μιλάω για ισότιμη σχέση μεν, με σαφώς διαφορετικά καθήκοντα του καθενός δε) είναι ακόμα ένα σύμπτωμα παρακμής της εποχής: εκεί που σκοντάφτει το ένα φύλο, το άλλο μπορεί να ορθοποδήσει και να κρατήσει το σύντροφο απ’ το χέρι για να μην πέσει. Τώρα και τα δύο φύλα τείνουν να έχουν ακριβώς τα ίδια δυνατά σημεία αλλά και τις ίδιες αδυναμίες τη στιγμή που η δύναμη του ανθρώπου βρίσκεται και στην ποικιλομορφία.
Δεν υπονοώ μια κατάσταση με τη γυναίκα στο σπίτι, ένα άβουλο και παθητικό ον πλήρως εξαρτημένο από τον άνδρα, μια σχέση άρρωστη. Υπονοώ κάτι πολύ πιο απλό: καταμερισμός εργασίας λέγεται στα οικονομικά! Δεν ξέρω αν υπάρχουν θεσμοί της εκκλησίας όπου επανδρώνονται αποκλειστικά από γυναίκες. Θα μπορούσαν να υπάρξουν τέτοιοι λες Φιλαλήθη στα πλαίσια του δίπτυχου ισότιμες θέσεις – διακριτοί ρόλοι;
29 Απριλίου, 2010 στο 3:23 ΠΜ |
@No13
Αγαπητέ φίλε μας, σε χαιρετίζουμε και εσένα και ευχαριστούμε για την επίσκεψή σου στο ιστολόγιο…!
Τα λες πολύ σωστά. Πράγματι, όπως έχω γράψει προσφάτως εδώ, οι γυναίκες προσπαθούν να μιμηθούν τους άνδρες σε μια σειρά πραγμάτων που είναι εκτός από τελείως μη-γυναικεία και απαίσια, εμετικά όντως!
Η «ηθικοκοινωνική αλληλοβοήθεια» είναι όντως ο (ένας εκ των βασικών) σκοπός του Γάμου, και γενικώς οι άνθρωποι έχουν τάλαντα, ιδιαίτερα -θεόσδοτα- χαρίσματα, ώστε να συνεργάζονται και να είναι πολύτιμοι ο ένας στον άλλον…
Τέλος, βεβαίως, έχω αναφέρει και παραπάνω δύο θεσμούς που ήσαν αποκλειστικά για γυναίκες: ο θεσμός των χηρών και ο θεσμός των διακονισσών…!
Για να μην αναφέρουμε τον τελείως ειδικό ρόλο της Υπεραγίας Θεοτόκου, έτσι; 🙂
Πολλές ευχές…….!
7 Μαΐου, 2010 στο 9:45 ΠΜ |
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ+
ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ…
ΠΑΝΤΟΥ+ΠΑΝΤΑ
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ-ΗΣΥΧΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.
ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΩΙΣΜΟΣ=ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΤΑΡΣΙΑ…ΓΕΝΙΚΩΣ
ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΚΟΗ…
ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ…
7 Μαΐου, 2010 στο 3:45 ΜΜ |
@AGAPH AGGELIKH
Αληθώς!!!!!!!!
Σωστά, θα έλεγα, αδ. Αγγελική, ότι δυστυχώς τις ανταρσίες μας δεν τις κάνουμε εκεί που πρέπει. Ο π. Ζήσης έχει βγάλει από παληά ένα ωραίο βιβλίο που λέγεται «Κακή υπακοή και αγία ανυπακοή». Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε τίποτε από αυτά, αλλά είμαστε εθελόδουλοι και …εθελότρεπτοι. Και δεν έχουμε και την καλή υπακοή, «υπακοή αλλήλοις δια την φιλαδελφίαν» όπως λένε οι Πατέρες…! Αυτό μας τρώει από παληά τους Ρωμηούς…
Μακάρι, λοιπόν, όλοι να αγαπήσουν τον άλλο με άκρα συγκατάβαση, και να μισήσουν το κακό και την αμαρτία εναντίον του αδελφού και μέσα τους και να εξεγερθούν εναντίον τους… Σήμερα, πλειοψηφικά κάνουμε τα αντίθετα, αφού, όπως μας πληροφορούν και τα παπαγαλάκια και οι ψευτοδιανοούμενοι του τύπου και των μίντια, δεν υπάρχει Θεός, και «αφού δεν υπάρχει Θεός, όλα επιτρέπονται». Αλλά έρχεται ο καιρός… 🙂
8 Μαΐου, 2010 στο 12:07 ΠΜ |
ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ……!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΤΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΟΥ εγώ η ΧΑΖΗ ΚΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΗ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΣΕ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ….
ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΛΙΓΟΣΤΕΨΕ ΚΙ ΑΛΛΟ …ΜΑΛΛΟΝ…!!!!!!!!
ΤΑ ΜΙΝΤΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ …ΝΤΡΟΠ ΝΤΕΝΤ!!!!!!!!!!!!!
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΩΝΩ!!!!!!!!
ΕΥΠΡΕΠΩΣ ΜΕΝ….ΑΛΛΑ Τ’ΑΚΟΥΝΕ….
ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ…ΥΠΑΚΟΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑΝ?!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ….!!!!!!!!! 🙂
9 Μαΐου, 2010 στο 1:20 ΠΜ |
@AGAPH AGGELIKH
Ευχαριστώ, βρε αδ.Αγάπη!!! Και εγώ χαζός είμαι, γνωρίζων δε ολίγα κολλυβογράμματα. 🙂
Όπως λέει σαρκαστικά και ένας εκκεντρικός τραγουδιστής που ακούει ένας φίλος: «God is in the TV».
Υπακοή δια την φιλαδελφίαν, όπως νομίζω το λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο «πληγωμένος αετός», είναι η υπακοή αλλήλοις, ο ένας στον άλλον που κάνουμε, για την αγάπη του αδελφού/ής.
Επίσης!!!
9 Μαΐου, 2010 στο 1:48 ΜΜ |
ΧΑΧΑ!!!!!!!!!!!!
ΑΜΑ ΕΙΣΑΙ ΣΥ ΧΑΖΟΟΟΟΣ……………………………………..
ΤΟΤΕ εγω ειμαι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!
ΠΟίΟΣ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ?!
!!!!!!!!!!!!!ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΑΝΤΕΨΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ’ΡΧΕΤΑΙ!!!!!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΙ….
ΠΑΛΙΟΣ? ΝΕΟΣ? ΑΓΓΛΟΣ? ΓΑΛΛΟΣ? ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΟΣ?!!!! 🙂
EYXARISTWWWWWWWWWWWWWWWWW SE POLLAN!!!!!!!!!!
XXX+
9 Μαΐου, 2010 στο 5:33 ΜΜ |
@AGAPH AGGELIKH
Χριστός ανέστη!!!
Είναι από το «Rock is dead» του Μ. Μάνσον… Εκκεντρικός, αλλά με εκπλήσσουσες σωστές απόψεις…
Επανέρχομαι αργότερα! Δυστυχώς, δεν προλαβαίνω τις έγκαιρες ανταπαντήσεις…! Αλλά πού θα μου πάει… 🙂
Πολλές ευχές!!!!!
9 Μαΐου, 2010 στο 7:52 ΜΜ |
ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!!!!! 🙂
WHERE ARE YOU????????????? 😦 ?
I THINK I MISS YOU…………!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ENA GIATROOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂
10 Μαΐου, 2010 στο 9:34 ΜΜ |
ΤΙ ΛΕΣ?
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟ??????!!!!!!! 🙂
10 Μαΐου, 2010 στο 10:06 ΜΜ |
Καλό… 🙂
Γιατρός είναι ο Χριστός. Και, όπως έλεγε και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, νομίζω, η φύση της αγάπης είναι ακόρεστη. Το ίδιο έλεγε και ο καϋμένος ο εξόριστος ιερός Χρυσόστομος στις καϋμένες τις συνεργάτιδές του, την διακόνισσα Ολυμπιάδα κτλ. Δηλαδή το πώς ήθελε να μαθαίνει νέα τους κ.λπ., κ.λπ. Αυτή είναι η πνευματική αγάπη. Η ιδιοτελής αγάπη δεν λειτουργεί έτσι, ποτέ… 🙂
Σε χαιρετώ!
10 Μαΐου, 2010 στο 10:22 ΜΜ |
🙂
ENTAXEI….ME MPERDEPSES TWRA….
NA SOU THYMHSW OTI EIMAI KAI POLY XAZON?! 😦
AU REVOIR!
C-U
EIS TO EPANEIDEIN-i hope….
10 Μαΐου, 2010 στο 11:45 ΜΜ |
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ….+.
ΡΩΤΗΣΑ ΟΜΩΣ-ΑΝ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ+
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΤΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!166…
Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΡΕΣΤΗ-?
ΔΗΛΑΔΗ, ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙ?
ΤΙ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙ?!!!!!!!!?????????
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ -=ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ….ΣΩΣΤΑ?!
ΣΥΜΦΩΝΩ-ΠΩΣ Η ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ,ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΤΣΙ ΠΟΤΕ.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ+….
11 Μαΐου, 2010 στο 12:25 ΠΜ |
o BEZYRHS TI EINAI AKRIVWS?????????????
————————————————–
SYGNWMH… TWRA TO ESKEFTHEIN!!
PEIRAZEI POU OLO SE RWTAW?!
wraio pantws OLO TO AR8RO….. 🙂
13 Μαΐου, 2010 στο 3:06 ΠΜ |
Πνευματική =ανιδιοτελής.
Δεν χορταίνει τον Άλλον και την παρουσία του. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος περιγράφει την σχέση του με τον Μέγα Βασίλειο ως πνευματικό έρωτα, πόθο κτλ.!!! Και, πράγματι, οι δύο μέγιστοι αυτοί Αγιοι, με την ασύλληπτη αγάπη και Αγιότητά τους, δεν άντεχαν ο ένας μακρυά του άλλου… Πόσο υπέροχο, αλλά και αληθινό πράγμα αυτή η αγιότητα…
Ο βεζύρης είναι ο πωρθυπουργός. 🙂 Ο σουλτάνος είναι, ας πούμε, ο βασιλεύς.
13 Μαΐου, 2010 στο 4:37 ΜΜ |
χαιρομαι που συμφωνεις…
…………..
Πνευματικος έρωτας…και πόθος!!! μεταξυ των Αγίων?!
πρωτη φορα το ακουω… και αν καποιος νιωθει ετσι και ο αλλος τον παρεξηγει και τον απομακρυνει?!
:=(
13 Μαΐου, 2010 στο 4:38 ΜΜ |
SEYXARISTW POLY POLY POLY.-
NASAI KALA… 🙂
I MISS YA…
13 Μαΐου, 2010 στο 7:54 ΜΜ |
@amalia
Ναι, το έλεγε στον Επιτάφιο ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Αλλά φυσικά ήσαν Άγιοι αυτοί, όχι π.χ. εγώ που έχω νεροσυρμή κακών λογισμών… 🙂
13 Μαΐου, 2010 στο 7:59 ΜΜ |
exeis ti?????
ΝΕΡΟΣΥΡΜή? ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ?
Α.
13 Μαΐου, 2010 στο 8:46 ΜΜ |
Ρέμα. Το λέει ο Ι. Δραγούμης κάπου… 🙂
13 Μαΐου, 2010 στο 8:55 ΜΜ |
MILAME SKAS GAHDAROOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!! 🙂
DEN RWTHSA POIOS TO LEEI
ALLA TI SHMAINEI
NEROSYRMH/……!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MOYRXETAI NA SE PLAKWSW@!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13 Μαΐου, 2010 στο 8:57 ΜΜ |
@BOH8EIAAAAAAAAAAAAA!!!!
Χαχαχαχαχαχα, όντως, είμαι απαράδεκτος που γράφω από πού το βρήκα για να το βάζουν σε ένα πλαίσιο οι αναγνώστες… 🙂 Σας αφήνω προς το παρόν…
13 Μαΐου, 2010 στο 9:01 ΜΜ |
pali den mou eipes ti simainei!!!!!!!!!!!!!
THA ‘RTHW EKEI PANW MONO KAI MONO GIA NA SE PLAKWSW… 🙂
KAI META THA FYGW!!!!!!!!!!!!!
POU PAS PALI 😦 mister VERY bizzzzzzzzzyyyyyyyyyyyyyyyy man?!
13 Μαΐου, 2010 στο 9:24 ΜΜ |
Ρέμα!!!!!!!!!!!! 🙂
13 Μαΐου, 2010 στο 9:30 ΜΜ |
ΠΟΤΑΜΑΚΙ…
ΣΙΓΑΝΟ ΠΟΤΑΜΑΚΙ ΜΟΥ ΕΣΥ…..!!!!!!!!!!!!
14 Μαΐου, 2010 στο 2:35 ΠΜ |
8 ἰδὼν δὲ Σίμων Πέτρος προσέπεσε τοῖς γόνασιν Ἰησοῦ λέγων· ἔξελθε ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι ἀνὴρ ἁμαρτωλός εἰμι, Κύριε· 9 θάμβος γὰρ περιέσχεν αὐτὸν καὶ πάντας τοὺς σὺν αὐτῷ ἐπὶ τῇ ἄγρᾳ τῶν ἰχθύων ᾗ συνέλαβον,
(νεροσυρμή η (ουσιαστικό) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :νερό – συρμή] φυσικό κατηφορικό αυλάκι που σχηματίζεται από τα νερά της βροχής τα οποία κατεβαίνουν από πλευρές υψώματος (λόφου, βουνού): Παλ. Δωδ. Γύφτ. «κι ως τα πόδια του έφερνε νεροσυρμές». )
Το σημαίνον, πάντα, είναι τα ελικόπτερα που βουίζουν να μην προσγειώνονται όπως αυτά που συνιστούν, ως μας λέγουν, μόνιμο gadget των Νεοβατοπαιδινών πατέρων.
14 Μαΐου, 2010 στο 10:40 ΠΜ |
EYXARISTW…
14 Μαΐου, 2010 στο 3:06 ΜΜ |
ΜΟΝΙΜΟ ΓΚΑΤΖΕΤ ΤΩΝ ΝΕΟΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΩΝ ?!
ΩΣ ΣΑΣ ΛΕΓΟΥΝ-ΠΟΙΟΙ?
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ…
ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΣΟΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ…
ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΝ?
ΡΩΤΑΩ…..
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ+ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ
14 Μαΐου, 2010 στο 3:13 ΜΜ |
PROFANWS OI PRWHN BATOPAIDINOI OMILOYN…
14 Μαΐου, 2010 στο 4:29 ΜΜ |
@aporia aporia
Ως λέγουν οι πατέρες τούτοι και ορισμένως ο πατήρ Εφραίμ. Τα ελικόπτερα δεν είναι ούτε ορθόδοξη ΜΟΝΑΧΙΚΉ πρακτική ούτε καύχημα. Και δεν είναι ατόπημα που πρέπει να μην αποκαλύψουμε, αλλά το έχει δηλώσει ο ίδιος, ότι πετάει «για να προλαβαίνει να προσεύχεται». Τέλος πάντων, αυτό δεν μας απασχολεί εδώ. 🙂
14 Μαΐου, 2010 στο 4:49 ΜΜ |
swsta phil.00.!!!!!!!!!!!!!!!!
to aneferes omws kai Htan san MpHxtH!!!
opote oi apories mas erxontai…..!!!!!!!!!!!! 🙂
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
14 Μαΐου, 2010 στο 5:19 ΜΜ |
………………. 🙂
παντως και το Βατοπαίδιον χρησιμοποιεί….
wordpress!!!!!!
+you too-……………….WHY?
14 Μαΐου, 2010 στο 8:47 ΜΜ |
@koukou!!!
Είναι φίλοι του Βατοπαιδίου, όχι το ίδιο το Βατοπαίδι. 🙂
14 Μαΐου, 2010 στο 11:14 ΜΜ |
🙂
swsta….anyway…
ti filoi -ti to idio…to Batopaidion!
esy eisai filos tous?!
15 Μαΐου, 2010 στο 3:12 ΠΜ |
@koukou!!!
Φίλος, αλλά όχι κατά αυτήν την έννοια. Όπως λέει και ο αδελφός theoprovlitos, I support monasteries by helping them remain poor, κάπως έτσι… 🙂
15 Μαΐου, 2010 στο 2:57 ΜΜ |
MALISTA…
POOR ME POIA ENNOIA? NA MHN EINAI RICH=$$$$?
KAI TA KATAFERNEIS>?!
PANTWS egw H AXREIaSTH,
AGAPW TO BATOPAIDI {KI AS TO KATHGOROYNE}
DIOTI OTAN TOYS EGRAPSA GRAMMA APOGNWSHS
EIMAI ASTHENIS ME POLLES ASTHENEIES…
MOY APANTHSAN AMESWS -SE 3 MERES ELAVA POLLES EYLOGIES…
KAI TELIKA GLYTWSA KAI TON KARKINO
KAI TON 8ANATO KAI TO XEIROYRGEIO.
+DOKSA TW THEW+PANTWN ENEKEN
15 Μαΐου, 2010 στο 9:46 ΜΜ |
SE RWTAME
KAI APANTAS ME GRIFOUS
PES OTI DEN THES NA SE RWTAW
NA FYGW….
16 Μαΐου, 2010 στο 2:51 ΜΜ |
@mia xazi-trelli+ASHMANTI
Και εγώ έχω ένα πολύ καλό βιβλίο για ένα δια Χριστόν σαλό Βατοπαιδινό Άγιο, σε εξαιρετικά καλή τιμή με εξαιρετικά καλή προλόγιση -και αντιευσεβιστική!- από τον π. Εφραίμ… 🙂 Έτερον εκάτερον- τώρα που το μάθαμε… 🙂
16 Μαΐου, 2010 στο 3:06 ΜΜ |
αχ βρε παιζάκι μου….
αρχισες παλι τα ακαταλαβίστικα?!
που κολλαει το
ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ….-?!
Ειπα εγω οτι εχω ενα βιβλιο?!
ΑΝΤΙΕΥΣΕΒΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΛΌΓΙΣΗ?!
ΟΥΑΟΥ!!! Βέεεεέρυ ματσ ιντερεστινγκ!!!
θα με τρελλανεις εντελως μου Φαίνεται!!!!
ε?
μάκια….