H γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα(1960-1970)

by

Η εφημερίδα «Το Βήμα»(&»Τα νέα») έχει επανεκδώση βιβλία σημαντικά ή για σημαντικούς ανθρώπους με δύο όψεις, η μία προμηθεϊκή, η άλλη, όμως, …μεφιστοφελική, όπως τα της μελανοπροπαγανδιστικής εθνοαποδόμησης -δυσφήμησης «εξ απαλών ονύχων» που επιτελεί στα «ιερά τέρατα» του ’21 και που, άρα, δεν θα μπορούν πλέον να μας μεθύσουν με το αθάνατο κρασί του, όπως έλεγε και ο Κωστής Παλαμάς στο πασίγνωστο κύκνειό του άσμα ως τον μόνο λόγο που απευθύνει στους νέους μαχητές το «πρεσβύτικο κεφάλι» του.

Όμως, η έκδοση του παραπάνω βιβλίου, και σε χαμηλότατη τιμή(5,5 ευρώα/-ά), είναι, μεταξύ άλλων, μία πρωτοβουλία που πρέπει, όπως τις άλλες να τις επιτιμήσουμε, να την επαινέσουμε. Ο Γ. Κάτρης, παρά τις προσωπικές του απόψεις σε διάφορα θέματα, έχει συγκεντρώση ένα θαυμάσιο υλικό και, το σημαντικότερο, μας δίνει μία εικόνα της εθνικοφροσύνης άκρως πραγματικότερη από αυτήν που φιλοτεχνούν τα τέκνα, οι κόμητες και οι μαικήνες του σημιτικού εκσυγχρονισμού και άλλοι. Π.χ. σε μία ερώτησή του για την εθνική ανεξαρτησία στον Γεώργιο Παπανδρέου στο Καστρί, αυτός αναφέρεται στο γιατί ο εξωτερικός παράγοντας προτιμά την (… «εθνικόφρονα», μην ξεχνούμε) Δεξιά. Λόγω, βέβαια, της υποτέλειάς της στα κελεύσματα των ηγητόρων του …ελευθέρου κόσμου. Ο Κεντρώος ηγέτης μιλάει για την συνεργατικότητα που προωθεί στο εξωτερικό, ενώ επικρίνει την βούληση για απάλειψη της εξάρτησης ως ουτοπική, αφού όλες οι χώρες, και οι ουδέτερες, είναι μεταπολεμικά εξαρτημένες. Είναι αυτή ακριβώς η υποτέλεια που έδειχνε η(μετεμφυλιακή) Δεξιά, η απουσία της οποιασδήποτε εθνικής περηφάνειας, που θέλουν να μας μαρκετάρουν, αν μου επιτρέπετε να το πω έτσι, ως …αριστερή ορισμένοι, άλλοι από αξιοσυμπάθητη, οπωσδήποτε, αφέλεια και άλλοι από -λυπάμαι που είναι έτσι- κουτοπονηριά.

Και για όλους αυτούς τους λόγους, αν και δεν το συνηθίζω, σας προτείνω να σκεφτήτε μήπως θα άξιζε τα ολίγα ψιλά αυτά η αγορά του βιβλίου της πολιτικής ιστορίας τούτου.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι ο συγγραφέας όχι μόνο ήταν κατά της ψευδωνύμως ονομαζόμενης ελληνοτουρκικής φιλίας(οπωσδήποτε θα ήταν υπέρ, αν επρόκειτο για κάτι ευγενές και αληθινό), αλλά αποκαλούσε το τουρκικό Κράτος αυτολεξεί φασιστικό… Η μεταλλαξη που συνέβη σε αυτό το κόμμα, λοιπόν, προϊόντος του χρόνου, είναι πραγματικά ….οβιδιακή, για να το πω και εγώ με τα φράγκικά (και αναγεννησιακά) μου. 🙂

Ετικέτες: , , , , , ,

5 Σχόλια to “H γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα(1960-1970)”

  1. γρηγόρης στ. Says:

    Ένα βιβλίο που έπρεπε κάποτε να ξανακυκλοφορήσει, αλλά δεν ξέρω αν και πως θα ξαναδιαβαστεί.

  2. philalethe00 Says:

    @γρηγόρης στ.
    Αδελφέ Γρηγόρη, ευχαριστούμε!- αν το έχεις διαβάσει, θα μπορούσες μήπως κάποια στιγμή μας κάνεις ένα -δύο σχόλια για το περιεχόμενο; 🙂 Ευχαριστώ……!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: