Η Χριστιανοσοσιαλίστρια Οσία Μαρία Σκομπτσόβα(1891-1945) για τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες…!!!

by

Λαμβάνουμε το εκπληκτικά ενδιαφέρον παράθεμα από αξιολογότατο βιβλίο του Σεργκέι Χάκελ(Εκδ. Ακρίτας, Σεπτέμβριος 1998 -α’έκδοση, σ.154). Πρέπει να το αφιερώσουμε σε δύο συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων:

α)τους αστοχριστιανούς μας και «Χριστιανούς» του καναπέως και της κοινωνικής συντήρησης ή και αντίδρασης

β)τους μαρξιστές μας, και τους Aufklarers(=διαφωτιστές) σοσιαλδημοκράτες μας, δηλαδή τους οπαδούς της Κοινωνικής Δημοκρατίας της Υπαρκτής Αριστεράς.

Να σημειωθή, ότι θεωρούμε αμφότερους τους όρους (Αριστερά-Δεξιά) Δυτικότροπους, εφ’ω και το ότι δεν τους χρησιμοποιούμε προς αυτοπροσδιορισμόν, ενώ θα μπορούσαμε να το πράξουμε βεβαίως λόγω των Χριστιανικών προταγμάτων μας της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εμβάθυνσης και εκπλάτυνσης (και αμεσοποίησης) της Δημοκρατίας, της (ριζικής) οικολογικής αισθητικής και πολιτικής μας αντίληψης (βλ. π.χ. το σχετικό πολύ πρόσφατο βιβλίο του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Διοκλείας π. Καλλίστου Ware επί του θέματος της Χριστιανικής Οικολογίας) .

Πράγματι, οι ορισμοί που εδόθησαν από μαρξιστές, κάτι που οφείλεται προφανώς και στους παραπάνω συντηρητικούς και αντιδραστικούς κοινωνικά αδελφούς ή «αδελφούς», στην «θρησκεία»(αν διευρύνουμε καταχρηστικά τον ορισμό της-είναι γνωστό, ότι για εμάς τους Ορθοδόξους η θρησκεία είναι αρρώστια και η Ορθοδοξία η θεραπεία της) είναι όχι επιστημονικοί, αλλά δημαγωγικοί. Π.χ. θα αρκούσε να δούμε ορισμένους διάσπαρτους στα κείμενα του Λένιν-Ουλιάνωφ, τον οποίον πολλοί ως σήμερα(σε χώρες όπως η Ελλάδα, π.χ.) έχουν ως ένα μικρό θεό και του οποίου τα γραφτά θεωρήθηκαν πολύ συχνά ως…..  ιερά-απαραβίαστα δογματικά. Ιδιαίτερα αυτό αφορά το Κράτος-«Εκκλησία» της ιδιαίτερης αθεϊστικής σέκτας που ήταν στην ΕΣΣΔ όχι μόνο η κυρίαρχη, αλλά και η επιβαλλόμενη αμείλικτα και στο όνομα του Λαού (που μας θυμίζει και ένα γνωστό άσμα: «killing in the name of») πανταχού ιδεολογία(«διαλεκτικός υλισμός»– και αυτός ο όρος δημαγωγικός-προπαγανδιστικός είναι και ανύπαρκτος στην Ιστορία της Φιλοσοφίας και μάλιστα της Υλιστικής).

Από την άλλη, ένα μέγα μέρος των αδελφών μας, τότε και τώρα, όπως διέγνωσε με αμείλικτη κατακριτική διάθεση και ο αρχέτυπος αναρχοχριστιανός θεωρητικός και λογοτέχνης Λέων Τολστόι, κατόρθωσε να …δικαιώση εν τινί μέτρω αυτούς τους ορισμούς. Εξ ου και ο λόγος για την «Αξία του Χριστιανισμού και την αναξιότητα των Χριστιανών»(Μπερντιάγεφ-την ίδια επισήμανσι είχε κάνη και ο Μαχάτμα Γκάντι).

Μία αγία με 1 ολόκληρη ζωή αντισυμβατικής αγιότητας και ολοκαυτώματος για τον αδελφό σε κάθε επίπεδο...

Μία αγία με 1 ολόκληρη ζωή "αντισυμβατικής αγιότητας" και ολοκαυτώματος για τον αδελφό σε κάθε επίπεδο...

Λοιπόν, χωρίς να μακρηγορούμε άλλο και ίσως κατά τι ανερμάτιστα, ας παραθέσουμε το σχετικόν απόσπασμα της Οσίας(η «επίσημη» αναγνώριση της αγιότητάς έλαβε χώρα το 2004, 18 Ιανουαρίου από το Πατριαρχείο και την οικεία Σύνοδο), χωρίς περαιτέρω σχολιασμό:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι κάθε Χριστιανός καλείται να προσφέρει κοινωνική εργασία[….]Καλείται να οργανώσει την προσωπική ζωή των εργαζομένων, να προσφέρει στους ηλικιωμένους, να χτίσει νοσοκομεία, να ενδιαφερθεί για τα παιδιά, να πολεμήσει την εκμετάλλευση, την αδικία, την ανάγκη και την ανομία[…]. Οι ασκητικοί κανόνες είναι απλοί από αυτήν την άποψη, δεν επιτρέπουν παρεκβάσεις[…]για μυστικιστικές πτήσεις, συχνά περιορίζονται σε απλούς καθημερινούς στόχους και ευθύνες.(1939, Pravoslavnoe Delo, σσ.37-38)

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , ,

19 Σχόλια to “Η Χριστιανοσοσιαλίστρια Οσία Μαρία Σκομπτσόβα(1891-1945) για τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες…!!!”

 1. Misha Says:

  Φίλτατε Φιλαλήθη,

  η παράξενη αυτή καλογριούλα, η πρώην δήμαρχος, η διαζευγμένη μητέρα ξεβολεύτηκε, ακούγοντας τον Χριστό που την καλούσε, δραπέτευσε από τον θεολογικό καναπεδισμό των ρώσων εμιγκρέδων και στράφηκε στα καθημερινά προβλήματα των απλών ανθρώπων, στα οποία και βιώνεται η τήρηση των θεοποιών ευαγγελικών εντολών.

  Δεν ξέρω αν αληθεύει το γεγονός ότι πήρε τη θέση άλλης κρατούμενης στο θάλαμο αερίων.Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωνόταν, θα ήταν ένας υπέροχος επίλογος μιας ξεχωριστής μαρτυρίας ζωής.
  Θυμίζει λίγο τον Αγλάιο, τον μάρτυρα -δήμιο που πήρε τη θέση του ενός εκ των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων που δείλιασε.

  Νομίζω πως για να κάνει κανείς ξεχωριστά πράγματα στη ζωή πρέπει να «σαλτάρει» με κάποιο τρόπο.
  Να ερωτευτεί, είτε την επιστήμη του, είτε την φύση, είτε μιά τέχνη, είτε έναν άνθρωπο, είτε τον Θεό κατά μείζονα λόγο, και να αφοσιωθεί με όλη του τη δημιουργική δύναμη σε αυτή την κλίση.
  Αν μάλιστα το «σαλτάρισμα» ενέχει και θεοκέλευσμα, τότε ο άνθρωπος γίνεται χριστοειδής και βιώνει την αιωνιότητα από αυτή τη ζωή.
  Ας έχουμε την ευχή της μητερούλας μας Μαρίας κι ας κάνουμε ένα βήμα προς την ανιδιοτέλεια μιμούμενοι λίγο τη δική της θυσιαστική αγάπη.

 2. philalethe00 Says:

  @Misha
  Αδελφέ, σε ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τις καίριες και καλές σκέψεις.
  Η Μητέρα Μαρία, πράγματι, είχε μία πολύ περιπετειώδη ζωή και πολιτεία. Χριστιανή ένθερμη από την αρχή της ζωής της, πέρασε από το σοσιαλιστικό επαναστατικό κόμμα στην δημαρχία μέσα στην μπολσεβίκικη εξουσία, στην αντιμπολσεβίκικη προπαγάνδα για το (πλειοψηφικό) τμήμα εκείνο του κόμματος των σοσιαλεπαναστατών-μενσεβίκων που δεν συμβιβάστηκε με την νέα εξουσία, στην Διασπορά και στην πολύπλευρη πάλη μέσα από την βοήθεια του έξοχου όντως εκείνου Μητροπολίτη της Διασποράς Ευλόγιου και την ολοήμερη βοήθεια την στας ρύμας και αγυϊάς όσο και στην Ορθόδοξη Δράση και το Ρωσικό Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κίνημα, όπου συνεργάστηκε με μορφές όπως ο Νικολάι Μπερντιάγεφ και ο -πρώην μαρξιστής και έχων ανεύρη δια μελετών στο γεωργικό πρόβλημα τα προβλήματα και τα όρια του μαρξισμού- πατέρας Σέργιος Μπουλγκάκωφ, πνευματικός πατήρ αν δεν απατώμαι ακόμη και του γέροντα Σωφρόνιου του Έσσεξ.

  Είχε μίαν ιδιαίτερη εκτίμηση στους δια Χριστόν σαλούς ακριβώς επειδή μέσα στην δοκιμασία που επέλεγαν προς χάριν της αγάπης έφταναν σε μία αναρχικού τύπου ελευθερία που υπερέβαινε (θετικά) και τους Κανόνες ακόμη.

  Ή ίδια εξεπροσώπησε αυτό που ονομάζουμε αντισυμβατική αγιότητα, πράγμα που εξέφρασε με ωραίο τρόπο: «Για τους εκκλησιαστικούς κύκλους είμαστε πολύ αριστεροί, ενώ για τους αριστερούς κύκλους είμαστε πολύ εκκλησιαστικοί», ενώ είχε χαρακτηρίση αρκετά μοναστήρια που ενδιαφέρονταν αποκλειστικά για την πνευματικότητα της κοινότητας σε κατ’ιδίαν συζητήσεις «αστικά»……!

  Τέλος, ισχύει ακριβώς, ότι μαρτύρησε προς χάριν κάποιου άλλου στους θάλαμους αερίων θεληματικώς, καθώς η Κατοχή την πέτυχε εν Παρισίοις. Ο συγγραφέας λέει, ότι είναι αστήρικτη η θέση που την θέλει απεσταλμένη(εκ του κόμματος, προφανώς) να δολοφονήση τον Λ. Τρότσκι.

  Ας έχουμε την ευχή της…….!!! 🙂 Μία πραγματικά υπεργεμάτη ζωή διανοητικής, πνευματικής, θεολογικής και κοινωνικής και πολιτικής δράσης………

 3. manitaritoubounou Says:

  @ philalethe00

  Πόσο χαίρομαι γι αυτή σου την ανάρτηση. Χρόνια τώρα ήθελα, αλλά δεν τα κατάφερα, να ετοιμάσω μια μικρή παρουσίαση της οσίας επαναστάτριας.

  Ελπίζω να την δω αναρτημένη και στην Αποικία μας.

  Σε ευχαριστούμε.

 4. philalethe00 Says:

  @manitaritoubounou

  Αδελφέ, σε ευχαριστούμε για την επίσκεψί σου στο παράπηγμά μας…!!! 🙂

  Ετοιμάζω την ανάρτησιν αυτή. Απλώς, σκεφτόμουν πριν να κάνω κάτι σαν πιο συνολικό αφιέρωμα. Τώρα, σκέφτομαι βάσει μίας χριστιανοαμεσοδημοκρατικής συνδιαμόρφωσης απόψεων, να κάνω κάτι διαφορετικόν… Πάντως, το κείμενον τούτο θα περιληφθή…….. 🙂
  Ευχές πολλές, αδελφέ……!

 5. ΑΓΓΕΛΟΣ Says:

  αγαπητέ «φιλαλήθη».Χαίρομαι πραγματικά να διαβάζω τα άρθρα σου. Μπες στο νεο site της «Χριστιανικής» και συγκεκριμένα στους «συνδέσμους» ,
  σε εχω βαλει στις «συγγενικές» με μας σελίδες του διαδικτύου

  • philalethe00 Says:

   @ΑΓΓΕΛΟΣ
   Αδελφέ, ολίγα από τα δέοντα… Σε ευχαριστούμε πάντως πάρα πολύ…….
   Αν δεν ρίψουμε λίγες ακτίδες φωτός ο καθένας σήμερα από το παραδεδομένο Φως, τότε πια «απωλεσθήσονται» «και οι εκλεκτοί»……! 🙂

   Κατά λάθος(;) δε, «έπεσα» πάνω στους συγκεκριμένους συνδέσμους, οπότε το είχα ήδη δη, προ μερικών ημερών… 🙂 Θερμότατες ευχαριστίες!!!!…. Μεγίστη η τιμή. 🙂

   Ταύτα, λοιπόν, αδελφέ, και σε παροτρύνω να μας σχολιάζης όποτε το επιθυμείς…..

 6. Αθανάσιος Παυλάκης Says:

  http://athanatos.pblogs.gr/2009/05/464610.html

  η παρουσία μορφών όπως η αγία Μαρία είναι μια δύναμη μέσα στη κοινωνία μας μυστική. την αγία Ισιδώρα δεν θα την γνώριζε κανένας μας αν ο θεός δεν έστελνε τον άγγελο του στον αββά για να τον θεραπέυση πνευματικά . ευτυχώς η αγία Μαρία έγραψε και κείμενα και μερικά από αυτά έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά

 7. philalethe00 Says:

  @Αθανάσιος Παυλάκης
  Αδελφέ, καλώς μας ήλθες και εσύ… 🙂

  Πράγματι, υπάρχουν μορφές αγίων, Πατέρων και Μητέρων, μας που είναι θαυμάσιες, αλλά όχι τόσο τιμημένες από εμάς την ‘Στρατευομένη Εκκλησία’… Παραδείγματα πρόχειρα στην διάνοιά μου ο Άγιος Βιτάλιος, Αλεξανδρινός που κατάφερε να απελευθερώση κάθε εκδιδόμενη γυναίκα στην πόλι του με κόστος την ηθική του καταδίκη από την μεγάλη μάζα των «ευσεβών» και ο Άγιος Αλέξανδρος ο Δερβίσης, ο Ισλαμιστής «μοναχός» που καταδίκαζε με τρομερή αγριότητα τα εγκλήματα των ομοεθνών του κατά των Ελλήνων και κατόπιν Χριστιανός, Άγιος και Μάρτυρας λόγω της άτεγκτης του στάσης έναντι του κόσμου και των εξουσιών αυτού…
  Ειλικρινά θα ευχόμουν να είχαμε και την ΡΚαθολική αναρχοχριστιανή ακτιβίστρια Ντόροθυ Νταίυ, δεσπόζουσα μορφή του κινήματος «Catholic Worker» με την οποία η Μητέρα Μαρία συνδέθηκε στις διάνοιες πολλών, λόγω αρκετών κοινών που είχαν…

  Ευχαριστούμε θερμά και για το εξαίρετο συμπληρωματικόν παράθεμα, αδ. Αθανάσιε…….!
  🙂

 8. Προδεκαπενταγουστιάτικα:Για την πνευματική αγάπη, πού’ναι καϋμός βαθύς… « Ιστολογιακόν σημειωματάριον φιλαλήθους/philalethe00 Says:

  […] για το οποίο μας μιλάει κάπου και η επαναστάτριά μας Οσία Μαρία Σκομπτσόβα.  Πώς μπορούμε να το περιγράψουμε; Λέγοντας, ότι αυτά […]

 9. Μαρία Says:

  Την γερόντισσα Μαρία, οσία Μαρία σήμερα μιμήθηκε όταν διάβασε το βιβλίο του π. Χάκελ η γερόντισσα Σοφία απο την Ελβετία που τα βράδυα σε πάρκο της Ζυρίχης περιέθαλπε τους ναρκωμανείς ρισκάροντας την ζωή της. πληροφορίες επ’ αυτού στη γαλλική έκδοση της βιογραφίας της Οσία Μαρίας Σκοπτσόβα. Kαι στην Αγγλία υπάρχει μιμήτρiά της , για την Ελλάδα δύσκολο να δεχτούν κοινωνικό μοναχισμό.

 10. philalethe00 Says:

  @Μαρία

  Μαρία, καλώς μας ορίσες στο παράπηγμα. 🙂
  Δεν ήξερα τίποτε από τα δύο…! (Και δυστυχώς η ριζική βελτίωση των γαλλικών μου έχει λιμνάση κατά τι τελευταία. 🙂 )
  Είναι, πάντως, γεγονός, ότι η Μητέρα Μαρία(πρώην Ελισαββέτα) έγινε μοναχή(παρά τις συμβουλές φίλων της, όπως ο Νικολάι Μπερντιάεφ) και δεν άλλαξε την ζωή της καθόλου. Παραταύτα, στο Παρίσι βρισκόταν ένας από αυτούς τους ανέλπιστους «μητροπολίτες» της ρωσσικής διασποράς, ο Ευλόγιος(νομίζω), που της συμπαραστάθηκε στα πάντα και οικονομικά για το έργο της.
  Στην Ελλάδα είχαμε τέτοια παραδείγματα; Κάπως έρρεπε προς αυτόν τον μοναχισμό ο γέροντας Πορφύριος, που ήθελε να πάη στους χίππυδες να μείνη, έμενε στην Ομόνοια κτλ., ενώ θυμάμαι από παληά και τον Μέγα Βασίλειο, μοναχό μέγιστο(είχε ένα ασκητήριο στον Πόντο, στον Ίρι ποταμό, με τον Γρηγόριο τον Θεολόγο), που πάντοτε παρευρέθηκε κοντά σε όσους είχαν ανάγκη. Π.χ. τότε με την μεγάλη πείνα στην Καισάρεια, που ήταν συνεχώς στους δρόμους, να γιατρεύη ανθρώπους και να μαστίζει την αδιαντροπιά των πλουσίων.

  ΑΛΛΆ αυτά δεν είναι ακριβώς ό,τι έκανε η μητέρα Μαρία, βέβαια…

  Δεν ξέρω, αν μπορεί κάποιος άλλος να μας φωτίσει επ’αυτού… Ευχαριστούμε πολύ και πάλι, Μαρία!!!!! 🙂

 11. agapi Says:

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΧΑΡΑ ΜΟΥ….

  ΠΟΛΥ ΧΑΡΗΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑ,ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΩ ΤΗΝ ΟΣΙΑ ΜΑΡΙΑ…

  ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΤΙΠΟΤΑ…

  ΕΙΝΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ…
  ΜΟΝΑΧΟΙ-ΜΟΝΑΧΕΣ ΠΟΥ ΣΩΖΟΥΝ ΨΥΧΕΣ…

  Σ’ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…

 12. Μαρια Says:

  Η οσία μαρία των παρισίων είναι ζωντανό παράδειγμα Χαριτωμένου ανθρώπου που κατάλαβε εγκαίρως τη μπολσεβίβικη μπλόφα, παρά τα αξιώματα που πήρε απο το καθεστώς. Αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο της βιογραφίας της στα γαλλικά. Γνωρίσαμε στο Παρίσι άνθρωπο που την είχε γνωρίσει την είχε ζήσει στο πόλεμο και μιλούσε κλαίγοντας για το θάρρος της και την λεβεντιά της

 13. PROS MARIA Says:

  MEGALH EULOGIA

  +OSIA MARIA+PREUSVEUE YPER HMWN+

 14. philalethe00 Says:

  @Μαρια
  Πολύ καλήν εσπέρα…!!! Αδ. Μαρία, σε ευχαριστούμε πάρα πολύ… Με μια ιδιαίτερα ενθουσιώδη φίλη και συμφοιτήτρια, προσπαθούμε να συμμελετήσουμε με ταχείς ρυθμούς γαλλικά τρεχόντως… Εάν ευδοκιμήσει αυτό, υπόσχομαι, ότι θα ερευνήσω αυτήν την βιογραφία, όπως και άλλα πράγματα που πολύ καιρό επιθυμώ να διαβάσω σε αυτήν την γλώσσα…… 😦 Παληότερα, είχα βρει μια στα αγγλικά (νομίζω, λεγόταν «The rebel nun» ή κάπως έτσι), αλλά αυτές οι εκδόσεις είναι αρκετά δυσεύρετες, ακόμη και στο Διαδίκτυο…

  Ιδιαίτερα αυτό που λες για τον άνθρωπο στο Παρίσι είναι συγκλονιστικό. Σκέφτομαι πολλές φορές με συγκίνηση, ότι οι Άγιοι ήσαν, ιδιαίτερα στους σκοτεινούς αιώνες αυτούς τους «επιστημονικούς» και ψευδοεπιστημονικούς βασικά, ακτίδες ιλαρού φωτός της απίστευτής τους αγάπης και ταπείνωσης, που πραγματικά έμοιαζαν σαν να ήσαν από άλλο κόσμο στους άλλους… Έτσι και εδώ, όπως φαίνεται…

  Ευχαριστώ και πάλι… Ο Κύριος μαζί σου…

  ΥΓ Μπορείς να δης και εδώ, και όσοι ενδιαφερόμενοι, στο ιστολόγιο του αδελφού μας Misha εκ του Σάρωφ 🙂 : http://misha.pblogs.gr/tags/maria-skomptsoba-gr.html

 15. eyxes+xairetismata se osous mas perifronoun Says:

  kalin meletin na exete
  eis ta pneymatika
  + kai kalo paradeison episis…
  oi agioi agiasan apo agapi…
  oxi apo tis gnwseis pantws…

 16. Ρώσοι άγιοι της Γαλλίας κατά των Ναζί (εορτή 20 Ιουλίου)  | Εθελουσία Λήθη … Says:

  […] Η αγία Μαρία Σκόμπτσοβα, η προστάτιδα των φτωχών και νεομάρτυρας (εικ. από εδώ) […]

 17. Αντρουλα Says:

  Είμαι από τη Κύπρο.Το τηλέφωνο μου είναι:00357_99760422.Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε.Ευχαριστώ.

 18. philalethe00 Says:

  Αγαπητή φίλη, κατ’αρχάς το σχόλιό σας το είχε πιάσει η παγίδα για τα spam.

  Ευχαριστώ για το σχόλιο. Αν δεν είναι κάτι που μπορούμε να το πούμε εδώ, βεβαίως θα φροντίσω να επικοινωνήσω μέσα στις επόμενες ημέρες…

  Να ξέρετε πάντως πως μπορείτε να μου στέλνετε στο philalethe00@gmail.com
  Θα θέλατε μήπως να δοκιμάσετε να μου στείλετε εκεί σε πρώτη φάση;
  Πολλές ευχές,
  Φ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: